Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezidenţiale Franţa: Două treimi din electoratul lui Jean-Luc Mélenchon pledează pentru votul nul sau abţinere la turul doi al scrutinului

jlm.jpg

Jean-Luc Mélenchon, liderul miscàrii Franta nesupusà, în fata partizanilor sài reuniti la Cirque d'hiver în seara primului tur al prezidentialelor, 10 aprilie 2022.
Jean-Luc Mélenchon, liderul miscàrii Franta nesupusà, în fata partizanilor sài reuniti la Cirque d'hiver în seara primului tur al prezidentialelor, 10 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
Emmanuel Dunand, AFP

Campania pentru turul doi al prezidenţialelor francez, programat duminică 24 aprilie, a intrat pe ultima sută de metri. Miercuri, cei doi finalişti, preşedintele-candidat Emmanuel Macron şi extremista de dreapta Marine Le Pen, vor participa la singura dezbatere televizată organizată între cele două tururi. Inainte de a se izola pentru a-şi pregăti cât mai bine acest tradiţional «duel» mediatic, cei doi politicieni au participat la mitinguri electorale sau au acordat interviuri presei naţionale.

Marine Le Pen a fost în Normandia, în timp ce Emmanuel Macron a fost … în presă, mai exact pe undele radioului France Culture. Aşa se poate rezuma această luni de Paşti.

In lungul interviu – aproape 50 de minute – acordat confraţilor de la France Culture, Emmanuel Macron îşi apără bilanţul politicii sale culturale şi evocă proiectele şi ambiţiile sale în eventualitatea unui nou mandat. Reamintim că mulţi observatori şi comentatori au regretat că temele culturale şi în general cultura au fost rareori abordate în campania electorală în contextul în care acest domeniu a fost extrem de afectat de cei doi ani de criză sanitară. «I-am însoţit pe artişti de-a lungul crizei, i-am ajutat să aibă un venit şi sunt foarte mândru de asta» reaminteşte Emmanuel Macron. Pe viitor, în cazul în care este reales, preşedintele-candidat promite că va apăra «excepţia culturală franceză» elaborând un «nou sistem de finanţare pentru a prezerva un cinema francez foarte puternic, o creaţie muzicală şi o scenă franceză vie». In fine, într-un atac direct la adresa adversarei sale, Emmanuel Macron o acuză pe Marine Le Pen că «se piteşte de popor, se ascunde de oameni şi discută rareori cu cei care nu gândesc ca ea. Intre timp, eu merg pe teren ca să iau contact cu oamenii care nu gândesc ca mine, tocmai ca să înţeleg ce vor» a mai spus Macron pe France Culture.

Candidata extremei drepte nu a ezitat să-i dea replica. «Eu îmi asum faptul că fac campanie pe teren de opt luni, răstimp în care Domnul Macron s-a pitit la Elysée în spatele politicii sale externe» a declarat Marine Le Pen. Aflată în campanie în Normandia, lidera partidului Reuniunea naţională a străbătut pe jos pieţele localităţilor în idea de a linişti electoratul nedecis în contextul în care adversarii săi încearcă să o «diabolizeze» din nou. «Există o mie de diferenţe între mine şi tatăl meu» a declarat astfel fiica lui Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului naţional, predecesorul actualei Reuniuni naţionale.

Intrebată despre felul în care se pregăteşte pentru dezbaterea televizată de miercuri seara, Marine Le Pen şi-a exprimat speranţa ca «duelul» cu Emmanuel Macron să se petreacă de o manieră «senină, fără invective, fake news şi exagerări». Un apropo la adresa purtătorului de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, care a declarat că în cazul unei victorii a lui Le Pen, aceasta riscă să fie «supusă lui Vladimir Putin întrucât partidul ei, Reuniunea naţională, mai are de rambursat bani unei bănci ruso-ceheşti».

De notat că electoratul stângistului Jean-Luc Mélenchon, care a obţinut 22 de procente la turul întâi, este în centrul atenţiei celor doi finalişti. Liderul mişcării Franţa nesupusă a organizat, timp de o săptămână, o consultare printre simpatizanţii săi pentru a vedea în ce direcţie se vor duce voturile acestora la turul doi din 24 aprilie. Din rezultatele publicate pe baza a peste 215.000 de votanţi, reiese că votul alb sau nul a ieşit în frunte, aproape 38% din sufragiile exprimate. Aproape 29% dintre simpatizanţii stângişţi pledează pentru abţinere. In fine, o treime dintre melenchonişti spun că vor vota cu Emmanuel Macron. Precizăm că opţiunea votului Le Pen nu era propusă ca alegere întrucât Jean-Luc Mélenchon dăduse consemn în seara primului tur «niciun vot pentru Doamna Le Pen». Cu toate acestea, anchetele de opinie arată că circa 30% din alegătorii lui Mélenchon vor vota cu Marine Le Pen la turul doi. In finalul comunicatului de duminică în care se anunţă rezultatul consultării interne, organizatorii precizează că «rezultatul nu este în niciun caz un consemn de vot. Fiecare va trage concluziile singur şi va vota cum va dori» se poate citi pe site-ul de campanie al candidatului învins din primul tur.

In fine, de la administratorul asociaţiei Wikimedia din Franţa aflăm că, în perspectiva turului doi al prezidenţialelor franceze de duminica viitoare, de la turul întâi din 10 aprilie şi până acum, biografia lui Marine Le Pen de pe Wikipedia a fost mai căutată şi mai citită decât cea a lui Emmanuel Macron publicată de aceaşi enciclopedie colectivă online.

 
Prezidenţiale Franţa: Două treimi din electoratul lui Jean-Luc Mélenchon pledează pentru votul nul sau abţinere la turul doi al scrutinului