Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia și Ucraina difuzează imagini cu prizonieri

ramasitele_unui_elicopter_rus_poate_fi_observat_langa_un_aeroport_de_la_periferia_kievului_ucraina_18_aprilie_2022.jpg

Ramasitele unui elicopter rus poate fi observat lânga un aeroport de la periferia Kievului, Ucraina, 18 aprilie 2022.
Ramasitele unui elicopter rus poate fi observat lânga un aeroport de la periferia Kievului, Ucraina, 18 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Efrem Lukatsky

Televiziunea publică rusă a difuzat luni imagini cu 2 prizonieri – identificați drept cetățeni britanici – capturați în Ucraina. Ei cer premierului Boris Johnson să negocieze eliberarea lor. Cei doi cer să fie schimbați cu Victor Medvedciuc, un bogat om de afaceri rus, apropiat de-al lui Vladimir Putin, reținut în Ucraina. Potrivit revistei Forbes, acesta ar avea o avere de 620 de milioane de dolari și este nașul uneia dintre fetele lui Vladimir Putin.

Este vorba de două înregistrări prezentate drept interviuri realizate de un jurnalist de la televiziunea publică rusă, cu cei doi cetățeni britanici.

Săptămâna trecută, soția lui Victor Medvedciuc a prezentat și ea un video în care apare omul de afaceri. Acesta cere să fie utilizat drept monedă de schimb în schimbul celor doi britanici.

Iar Ucraina a publicat, de asemenea, un video, luni, în care apare oligarhul rus. El cere –președintelui rus și celui ucrainean – să se înțeleagă pentru a fi schimbat cu soldați și locuitori din Mariupol.

Nu se știe nici unde se află britanicii și nici unde este Victor Medvedciuc.

Potrivit presei ruse, cei doi britanici au fost capturați la Mariupol, în timp ce combăteau de partea ucraineană.

Familia unuia dintre britanici susține că acesta nu este «nici voluntar și nici mercenar ci este combatant în armata ucraineană, conform legislației ucrainene». 

El s-a mutat în 2018 în Ucraina și s-a căsătorit cu o localnică. Familia sa a precizat că acesta ar fi făcut parte, numeroși ani, dintr-un regiment de infanterie al armatei britanice care a fost prezent în Irlanda de  Nord și în Bosnia, sub umbrela Națiunilor Unite.

Iar pe front, bombardamente rusești s-au înregistrat la Harkov, oraș situat în nord-estul Ucrainei. Trei persoane și-au pierdut viața, au anunțat autoritățile locale, după ce în week-end au murit 6 persoane.

Potrivit Parchetului regional, un obuz a căzut luni pe un teren de joacă destinat copiilor, situat într-o zonă rezidențială.

Iar 7 persoane și-au piedut viața și 11 rănite în  «puternice lovituri» produse la Lvov, în vestul Ucrainei, important oraș situat la doar 60 de km de granița cu Polonia. Potrivit primarului de aici, este vorba de civili. 

Rusia neagă, în continuare că ar viza civili. 

De partea sa, luni, Rusia a anunțat că a condus mai bine de 100 de atacuri împotriva unor ținte militare ucrainene și că rachetele sale au distrus 16 instalații militare din Ucraina, dintre care un depozit de carburant și 3 depozite de muniții.