Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezidenţiale Franţa: detalii despre locul şi condiţiile în care se va derula dezbaterea televizată Macron-Le Pen

studio.png

Studioul Lendit se aflà la Saint-Denis, în periferia nordicà a Parisului.
Studioul Lendit se aflà la Saint-Denis, în periferia nordicà a Parisului.
Sursa imaginii: 
gvinginerie.fr

Miercuri seara la ora 21, ora Parisului, are loc unica dezbatere televizată între cei doi finalişti ai prezidenţialelor franceze. Preşedintele-candidat Emmanuel Macron şi candidata extremistă de dreapta Marine Le Pen se vor regăsi într-un studio aflat în periferia nordică a Parisului. Cine va anima dezbaterile, de ce s-a ales acel studio şi în ce condiţii se va derula „duelul” televizat?

Singura dezbatere televizată între cele două tururi ale prezidenţialelor franceze va fi animată de doi jurnalişti, Gilles Bouleau de la canalul privat TF1 şi Léa Salamé de la cel public France 2. Pentru a respecta perfecta neutralitate a dezbaterii, s-a ales un studio independent, aflat în periferia nordică a Parisului, nu departe de Stade de France. Destul de mare şi uşor de păzit, studioul Lendit de la Saint-Denis a fost agreat de ambele părţi. Emisiunea se va realiza fără public.

Pentru a putea face faţă oricărei probleme tehnice, cele două canale de televiziune – care îşi împart costurile acestei producţii – au fost nevoite să-şi dubleze tot materialul tehnic, de la carul de regie până la camerele de filmat şi microfoane.

Fiecare detaliu al dezbaterii a fost discutat, acceptat sau amendat de comun acord cu realizatorul emisiunii. Astfel, cadrele zise „de ascultare” – cele care îl arată pe unul dintre candidaţi când adversarul său vorbeşte – vor fi mai puţine decât în 2017. Acum 5 ani, aceste planuri i-au lăsat un gust amar lui Marine Le Pen întrucât telespectatorii au putut s-o vadă cum era pierdută, disperată în faţa foilor sale în timp ce Emmanuel Macron vorbea. Acum, aceste cadre vor fi folosite „cu măsură”. Ni se va arăta de exemplul un zâmbet viclean sau un semn de iritare dar nu îi vom mai vedea pe candidaţi bând apă sau umblând prin foile de hârtie din faţa lor. In plus, realizatorul va veghea la stricta egalitate a numărului acestor „cadre de ascultare”. In regie vor fi prezenţi şi responsabilii cu comunicare ai celor doi candidaţi.

Aerul condiţionat va fi şi el reglat astfel încât temperatura pe platou să fie peste tot de 19°C. Un inginer specializat în climatizare va fi la faţa locului. La dispoziţia realizatorului – Didier Froehly, unul dintre cei mai în vogă la Paris – vor sta 16 camere de filmat, cu 3 mai multe decât în 2017. Sunt incluse în dispozitiv o macara de 12 metri şi un travelling. Tot atâtea atuuri tehnice necesare pentru a putea filma cadre generale, întregi, medii sau de detaliu. Sonorul va fi asigurat de 4 microfoane pentru fiecare candidat, două agăţate de ei, două pe birourile lor respective.

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen vor sta aşezaţi la doi metri şi jumătate distanţă, fiecare la câte un birou pe care îşi vor putea pune fişele, dosarele sau foile de hârtie. Animatorii emisiunii, cei doi jurnalişti, vor sta retraşi, ca într-o tribună, la 4 metri distanţă de candidaţi. In spatele lor, un ecran semicircular de 120 m2 – adică 4 metri pe 30 metri – de înaltă rezoluţie (4K) pe care se va proiecta o imagine stilizată a Palatului Elysée.

Reamintim, acum 5 ani, la precedenta dezbatere televizată Macron-Le Pen, tot între cele două tururi ale prezidenţialelor, au asistat peste 16 milioane de telespectatori.

 
Prezidenţiale Franţa: detalii despre locul şi condiţiile în care se va derula dezbaterea televizată Macron-Le Pen