Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: 14% dintre francezi cred că alegerile prezidenţiale sunt sau ar putea fi trucate

reseaux.jpg

Sursa imaginii: 
DENIS CHARLET AFP/Arhive

O anchetă Ifop pentru Fundaţia Reboot din Franţa arată că populaţia care consumă informaţii politice cu precădere de pe internet, este cea care crede cel mai mult că alegerile prezidenţiale ar putea fi trucate.

Fundaţia Reboot se ocupă de dezvoltarea raţiunii critice. La cererea ei, institutul de sondaje Ifop a realizat un studiu în jurul afirmaţiei potrivit căreia „actualele alegeri prezidenţiale sunt sau ar putea fi trucate”. Reiese că 14% dintre francezi cred în această afirmaţie. Mai mult de atât, cifra creşte la 24 de procente când sunt interogaţi cei care folosesc internetul ca principală sursă de informaţii. In fine, 25% dintre persoanele care cred în teoriile conspiraţiei sunt de acord şi cu idea că prezidenţialele sunt sau ar putea fi trucate.

Din punct de vedere partizan, al susţinerii lor politice, alegătorii extremistei de dreapta Marine Le Pen sunt cei mai numeroşi care cred în această aserţiune, fiind urmaţi de cei ai polemistului extremist de dreapta Eric Zemmour şi de cei ai stângistului Jean-Luc Mélenchon. La partea opusă a credulităţii, printre alegătorii preşedintelui-candidat Emmanuel Macron sau ai conservatoarei Valérie Pécresse, doar 7 procente cred în trucarea alegerilor.

Ancheta Ifop a ajuns de asemenea la concluzia că internetul a luat un loc preponderent în felul de „a consuma” informaţia politică. Aproape o treime din francezi – 31% - desemnează internetul drept locul cel mai utilizat pentru căutarea actualităţii politice. Televiziunea rămâne lider cu 42% dar radioul nu este folosit decât de 14 procente, presa scrisă naţională cu numai 5%. In fine, există şi o „fractură generaţională”. Cei sub 34 de ani folosesc masiv internetul, cei peste 65 de ani privilegiază încă micul ecran.

Ce este şi mai îngrijorător este felul în care francezii folosesc uneltele digitale. Astfel, 42% dintre cei interogaţi dau mai departe, transferă, articole sau imagini legate de actualitatea politică fără să le fi verificat în prealabil fiabilitatea. Iar 30% dintre ei reacţionează sau comentează o publicaţie fără să-i fi citit conţinutul.

 
Franţa: 14% dintre francezi cred că alegerile prezidenţiale sunt sau ar putea fi trucate