Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uniunea europeană: ruptura cu Le Pen sau reforma cu Macron - editorial Le Point

foto.jpg

Emmanuel Macron si Marine Le Pen, cei doi finalisti ai prezidentialelor franceze.
Emmanuel Macron si Marine Le Pen, cei doi finalisti ai prezidentialelor franceze.
Sursa imaginii: 
AFP - NICOLAS TUCAT

In cursul unicei dezbateri televizate între cele două tururi ale prezidenţialelor franceze, finaliştii scrutinului, preşedintele-candidat Emmanuel Macron şi adversara sa de extremă dreaptă, Marine Le Pen, au abordat o serie de teme – imigraţia, puterea de cumpărare, justiţia, laicitatea, etc. – de interes mai ales pentru francezi. Cei doi candidaţi la preşedinţia Franţei s-au opus însă şi pe chestiuni europene şi internaţionale. Un editorial pe această temă din revista Le Point.

Cei doi candidaţi au avut ocazia să se împungă, o primă dată, după nici un sfert de oră de la debutul dezbaterii. «Tema divergenţei, un subiect european, mai exact piaţa europeană a electricităţii. Cum preţurile energiei, legate de gaz şi deci de conflictul din Ucraina, sunt în creştere, e normal ca responsabilii politici să se aplece asupra chestiuni», notează Le Point. Pentru Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, tema este perfectă pentru a ilustra diferenţa fundamentală între programele lor. Candidata Reuniunii naţionale vrea să iasă din piaţa europeană, Emmanuel Macron, dimpotrivă, s-a angajat într-o concertare cu partenerii europeni ai Franţei pentru a reforma această piaţă şi a decupla preţul gazului de preţurile celorlalte surse de energie.

In opinia editorialistului de la Point, «această dezbatere rezumă posturile celor doi candidaţi vizavi de Europa. Marine Le Pen privilegiază, de cum se iveşte o problemă, o decizie unilaterală. Emmanuel Macron preferă el să lucreze în interiorul instituţiilor europene pentru a le transforma. Evident că acest demers cere timp şi implicare politică în negocierile cu celelalte state membre. De când s-au creat instituţiile europene, Franţa duce cu înverşunare o muncă de convingere subterană. La capătul opus, Marine Le Pen decretează o poziţie şi crede că sintagma «cine mă iubeşte mă urmează» va da naştere unei «Europe a naţiunilor», foarte diferită de actuala Uniune europeană».

Le Point recunoaşte că «instituţiile europene sunt departe de a fi perfecte dar sunt perfectibile. Ori, metoda aleasă de Marine Le Pen rupe dialogul cu partenerii noştri, în loc să-l alimenteze. Extremista de dreapta propune de exemplu renunţarea la munca detaşată pentru a evita sosirea în Franţa a muncitorilor din Est. Ori, făcând aşa ceva ea se va lovi în primul rând de aliatul ei Viktor Orban, premierul Ungariei, car econsideră că libera circulaţie a muncitorilor este principala virtute a pieţei unice. Pe de altă parte, aşa cum i-a reamintit-o şi Emmanuel Macron, există şi vreo 400.000 de muncitori frontalieri francezi care zilnic merg săucreze în Elveţia, Luxembourg, Belgia sau Germania. A abandona munca detaşată va avea deci consecinţe şi asupra acestor francezi care vor cădea victimele măsurilor echivalente luate de partenerii Franţei».

«Pe fond», notează acelaşi Le Point, «discursul lui Marine Le Pen se înscrie în logica «preferinţei naţionale» şi a localismului, lucru ce justifică şi denigrarea sistematică a acordurilor de liber-schimb. Aseară însă, candidata Reuniunii naţionale a comis două greşeli. A fluturat ameninţarea cu puiul brazilian şi carnea de vită canadiană. Ori, Emmanuel Macron i-a reamintit adversarei sale că Uniunea europeană nu a ratificat acordul cu Mercosur – din care face parte Brazilia – tocmai pentru că Franţa s-a opus. Cât despre carnea de vită canadiană, ea nu a invadat măcelăriile franceze. Ba dimpotrivă, în ciuda acordului comercial cu Canada (CETA), primele rapoarte arată că Franţa nu a importat decât 1.600 de tone de vită canadiană dar a exportat 21.000 de tone în Canada».

In concluzia editorialului său, Le Point constată că «în timp ce pentru Macron, Europa este unealta de reglementare a globalizării, pentru Le Pen ea este marele rău mercantil la ordinele Germaniei».

 
Uniunea europeană: ruptura cu Le Pen sau reforma cu Macron - editorial Le Point