
Special Paris
Războiul din Ucraina: 7,7 milioane de ucraineni au fugit de război iar Mariupol este sub control rusesc, cu excepția unei platforme industriale
Ucraina: Platforma metalurgica Azovstal de la periferia orasului Mariupol, 7 martie 2021.

Mai bine de 7,7 milioane de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele și să se mute în interiorul Ucrainei, de când a început aici invazia rusă, anunță Organizația Internațională pentru Migrație.
Miercuri, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați anunța că peste 5 milioane de ucraineni au plecat din calea atacului rus, spre alte state.
6 refugiați din 10, altfel spus 2,8 milioane de ucraineni au plecat în Polonia, care, găzduiește cel mai mare număr de migranți ucraineni.
În România au ajuns peste 760.000 de ucraineni dar mulți au plecat spre alte țări, arată un raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați.
În Rusia se află 560.000 de refugiați ucraineni iar în Ungaria și în Republica Moldova au ajuns, în parte, mai puțin de jumătate de million de ucraineni.
În teren, Vladimir Putin s-a felicitat pentru ofensiva rusă din Mariupol și afirmat că «eliberarea acestui oraș este un succes». Președintele i-a explicat ministrului Apărării că asaltul la platforma Azovstal – unde se află ultimii soldați ucraineni, după cum s-a exprimat liderul de la Kremlin – “nu este potrivită și că ar trebui anulată dar că zona trebuie încercuită de așa manieră încât nicio muscă să nu treacă».
La Mariupol, ultimii combatanți ucraineni refuză să depună armele. Ultimele două batalioane de soldați ucraineni spun că pot părăsi orașul, dar, nu sub condițiile liderului de la Kremlin. Totodată, soldații ucraineni cer garantarea securității civililor ce se află cu ei pe această platformă a uzinei siderurgice și metalurgice Azovstal.
Iar ministerul ucrainean de Externe a cerut deschiderea de culoare umanitare de urgență pentru evacuarea civililor aflați pe această platformă industrială
Sunt mulți civili care s-au refugiat aici și nu au nicio încredere în trupele rusești, a scris ministerul de Externe pe Twitter și au fost cerute “garanții că oamenii vor fi în siguranță”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski susține că aproximativ 1.000 de civili și câteva sute de răniți se află aici.
Între timp, un jurnalist de la AFP a constatat că 3 autobuze cu civili ce au plecat din portul Mariupol, aflat sub control rus, au ajuns joi la Zaporojie, un oraș din sud-estul Ucrainei.
Președintele Vladimir Putin anunța joi dimineață că portul din Mariupol este sub control rus.
Autoritățile din Mariupol se tem că mai bine de 20.000 de persoane și-au pierdut viața în acest oraș care avea înainte de invazie 450.000 de locuitori – din cauza conflictului dar și pentru că nu există apă, electricitate și nici alimente de săptămâni bune.
Iar Papa Francisc s-a alăturat apelului lansat săptămâna aceasta de secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres – și cere un armistițiu pentru 24 aprilie, ziua Paștelui ortodox. Națiunile Unite ceruse celor două părți să oprească luptele preț de o «pauză umanitară» de 4 zile, de joi și până duminică, "pentru a permite deschiderea de culoare umanitare".
În Rusia, patronul gigantului petrolier Lukoil a demisionat, la o săptămână după ce a fost plasat pe lista personalităților ruse sancționate de Marea Britanie.
Lukoil este un grup privat și cerea Rusiei, la începutul lui martie, să oprească ofensiva în Ucraina.
Patronul acestui gigant petrolier are o avere de peste 10 miliarde de dolari iar potrivit Forbes se află pe locul 10 al celor mai bogați ruși.
Iar Moscova a decis închiderea consulatelor statelor baltice, ca răspuns la măsurile similare luate de Letonia, Lituania și Estonia, care denunță ofensiva rusă în Ucraina.
Ministerul rus de Externe a indicat, într-un comunicat, că retrage autorizația de funcționare a acestor trei consulate, aflate la Sankt-Petersburg și le-a reproșat celor trei vecini, ajutorul militar acordat regimului de la Kiev.
A fost închis și consulatul Letoniei dar și cancelaria consulatului general al Estoniei - situate în nord-vestul Rusiei.
Sefii și funcționarii misiunilor consulare ale Letoniei și Estoniei au fost declarați «persona non grata» și trebuie să părăsească teritoriul rus.
În aprilie, consulatele generale ale Rusiei în Letonia, Estonia și Lituania au fost închise, la cererea autorităților locale, pe fondul ofensivei rusești în Ucraina.
Mai bine de 200 de diplomați ruși au fost expulzați, la începutul lui aprilie, de diverse state ale Uniunii Europene dar și Canada și Statele Unite astfel că Rusia răspunde acum cu aceeași monedă.
Președintele Statelor Unite, Joe Biden anunță un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. Este valoarea artileriei grele, a zecilor de obuze, drone și muniție ce este trimisă spre Ucraina, a detaliat liderul de la Casa Albă.
Joe Biden susține că Vladimir Putin nu va reuși niciodată să ocupe Ucraina.
Iar Statele Unite anunță și un ajutor economic în valoare de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina.
Suma se va adăuga celor 500 de milioane de dolari alocate deja de președintele Joe Biden, în martie, pentru a susține Ucraina.
Banii ar urma să fie utilizați pentru menținerea funcționării guvernului ucrainean, pentru plata salariilor și a pensiilor și pentru a se evita agravarea situației umanitare în Ucraina, a precizat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.
Iar Spania oferă Ucrainei 200 de tone de material militar, adică dublul a ceea ce s-a livrat, deja, Kievului, de Madrid. Un anunț a fost făcut de premierul Pedro Sánchez – aflat în capitala ucraineană.
Responsabilul spaniol a explicat, într-o conferință de presă comună - susținută alături de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și de premierul Danemarciei- că o navă militară se îndreaptă spre Polonia încărcată cu 200 de tone de muniție precum și cu zeci de camioane și cu vehicule speciale de transport echipamente grele. Madrid a trimis deja 12 avioane încărcate cu material militar.