Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Justiţia franceză emite un mandat de arestare internaţional contra lui Carlos Ghosn

ghosn.jpg

Fostul PDG al grupului Renault-Nissan, Carlos Ghosn, la conferinta de presà organizatà la Beirut în ziua de 8 ianuarie 2020.
Fostul PDG al grupului Renault-Nissan, Carlos Ghosn, la conferinta de presà organizatà la Beirut în ziua de 8 ianuarie 2020.
Sursa imaginii: 
Mohamed Azakir, Reuters

Justiţia franceză a emis un mandat de arestare internaţional contra lui Carlos Ghosn, fost PDG al grupului automobil Renault-Nissan. Mandatul de arestare a fost eliberat în cadrul anchetei pentru abuz de bunuri sociale şi spălare de bani conduse de un judecător de instrucţie francez. Stirea iniţială privid emiterea acestui mandat, apărută în paginie cotidianului american Wall Street Journal, a fost confirmată de parchetul din Nanterre (periferia vestică a Parisului) care instruieşte afacerea.

Carlos Ghosn, cetăţean franco-libanezo-brazilian, urma să fie judecat la Tokyo pentru malversaţii financiare. Problema este că de când a fugit, în condiţii incredibile, din Japonia la sfârşitul lui 2019, fostul PDG al alianţei Renault-Nissan trăieşte la Beirut, în Liban.

In cazul – foarte puţin probabil – ca mandatul de arestare să fie executat, Carlos Ghosn va fi prezentat judecătorului de instrucţie francez care l-a emis. Judecător care îl va inculpa, printre altele, pentru abuz de bunuri sociale şi spălare de bani. Justiţia franceză este interesată în particular de plata, suspectă, a unei sume de 15 milioane de euro.

Judecătorul de instrucţie francez care conduce ancheta a eliberat în total 5 mandate de arestare internaţionale. In afară de Carlos Ghosn, sunt vizaţi «proprietarii actuali sau foştii responsabili ai societăţii SBA din Oman».

In cursul anchetei lor, magistraţii francezi au fost de două ori la Beirut unde i-au putut interoga pe doi martori dar şi pe Carlos Ghosn. Audierea acestuia a durat 5 zile şi s-a făcut în regim de libertate pentru fostul PDG.

La aflarea veştii privind emiterea mandatului de arestare internaţional, unul dintre avocaţii lui Carlos Ghosn a estimat că «acest mandat este surprinzător întrucât judecătorul de instrucţie şi procurorul din Nanterre ştiu că Carlos Ghosn, care a cooperat dintotdeauna cu justiţia, face obiectul unei interdicţii judiciare de a părăsi teritoriul libanez».

Avocaţii grupului Renault, parte civilă în proces, nu au putut fi contactaţi vineri dmineaţa de confraţii noştri francezi. De partea sa, Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiie, a refuzat să comenteze informaţia estimând că «este o afacere a justiţiei».