Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezidenţiale Franţa: ultima zi de campanie înaintea finalei Macron-Le Pen

electorala.jpg

Duminià 24 aprilie, alegàtorii francezi îi vor departaja pe Emmanuel Macron si Marine Le Pen.
Duminià 24 aprilie, alegàtorii francezi îi vor departaja pe Emmanuel Macron si Marine Le Pen.
Sursa imaginii: 
AFP / PASCAL GUYOT

Emmanuel Macron în campanie în sud-vestul Franţei, Marine Le Pen în nord-vestul ţării. Aşa se poate rezuma ultima de campanie a celor doi finalişti ai scrutinului prezidenţial francez. Scrutin organizat duminică 24 aprilie. Sâmbătă, mai exact de vineri de la miezul nopţii, candidaţii, echipele lor dar şi presa sunt supuse aşa-zisei zile a «tăcerii», o zi în care nu se mai pot publica sondaje, nu se mai pot face comentarii pro sau contra vreunuia dintre finalişti, şamd.

Inainte de a pleca pe teren, preşedintele-candidat a fost mai întâi invitatul dimineţii la radioul France Inter, cel mai ascultat din Franţa. O ocazie pentru Emmanuel Macron de a reveni asupra unora dintre promisiunile sale electorale: mărirea salariilor profesorilor, abandonarea taxei audiovizuale – 138 de euro pe an, plătiţi de toţi deţinătorii de televizioare – reforma pensiilor – abandonată din cauza protestelor şi apoi a pandemiei de Covid. Actualul şef de stat a recunoscut de asemenea că nu a reuşit să «revoluţioneze exerciţiul puterii prezidenţiale». In fine, într-un interviu acordat ziarului Ouest France, cel mai citit cotidian din Franţa cu toate că este unul de provincie, şeful statului dezvăluie pentru prima dată ce arme a trimis Franţa în Ucraina. Rachete Milan şi tunuri Caesar, două materiale ultrasofisticate ce ar urma să-i ajute pe combatanţii ucraineni din Donbass. De notat că în acelaşi interviu, preşedintele-candidat nu a exclus să vorbească din nou cu Vladimir Putin dacă este reales duminică. «Aceste dialoguri sunt importante pentru a putea negocia chestiuni umanitare».

In timp ce Macron era pe France Inter, adversara sa a fost invitata radioului Europe 1. Ocazie cu care Marine Le Pen a ţinut să dezmintă acuzaţiile preşedintelui-candidat apropo de legăturule sale cu o bancă ceho-rusească de la care a împrumutat bani şi de «dependenţa ei de puterea de la Moscova». «E o minciună şi o defăimare» a denunţat candidata de extremă dreaptă estimând că acest lucru «este grav când vine de la preşedintele Republicii». Un mecanism fiscal ca să mărească salariile, puterea de cumpărare, printr-o suprimare a TVA pe o sută de produse de primă necesitate, au fost alte teme pe larg explicate de Le Pen la microfonul Europe 1. In fine, candidata Reuniunii naţionale a revenit şi asupra propunerii ei de a interzice complet vălul islamic în spaţiul public, măsură care în opinia lui Macron ar «declanşa un război civil». «Nu este decât o mică parte din proiectul meu privind islamismul» a declarat Marine Le Pen. Odată ieşită din studioul de pe malurile Senei, finalista prezidenţialelor a luat drumului nordului. In departamentul Pase-de-Calais, ea a declarat că «duminică alegerea este simplă: fie Macron, fie Franţa».

In deplasare în sud-vestul Franţei, la Figeac unde la primul tur de scrutin stângistul Jean-Luc Mélenchon a ajuns al doilea, Emmanuel Macron a abordat în discursul său de o oră teme precum şomajul şi ruralitatea. Preşedintele-candidat era însoţit de premierul Franţei. Jean Castex s-a declarat cu această ocazie «mobilizat» pentru turul doi de duminică.

Ultimele sondaje de opinie dau un avans de circa 10 puncte lui Emmanuel Macron. 55% contra 45% pentru candidata extremei drepte. Acum 5 ani, victoria lui Macron în faţa aceleaşi contracandidate a fost zdrobitoare – 66% contra 34%.