Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa răsuflă uşurată după victoria lui Emmanuel Macron

macron.jpg

Emmanuel Macron pe 19 ianuarie în fata Parlamentului european de la Strasbourg.
Emmanuel Macron pe 19 ianuarie în fata Parlamentului european de la Strasbourg.
Sursa imaginii: 
Bertrand Guay, AFP

De acum s-au cunoscut primele estimări ale scrutinului prezidenţial francez, au început să se facă auzite reacţiile de satisfacţie din toate colţurile Europei. Analiştii sunt de părere că agenda pro-europeană a lui Emmanuel Macron este azi în poziţie de forţă.

„Realegerea lui Emmanuel Macron este un semnal puternic în favoarea Europei”. Mesajul este semnat de cancelarul german Olaf Scholz. „Victoria lui Macron este o minunată veste pentru Europa” a reacţionat de partea sa Mario Draghi, şeful guvernului italian în timp ce preşedintele Klaus Iohannis îşi exprima satisfacţia de a putea conlucra mai departe la „construcţia unei Europe puternice şi solidare”. Nu doar de la Berlin, Roma sau Bucureşti au venit însă mesaje de satisfacţie. Practic toţi liderii europeni au transmis felicitări cu excepţia unuia singur, Viktor Orban, premierul Ungariei, susţinător al extremistei de dreapta Marine Le Pen.

Cum o remarcă ziarul Le Monde, „europenii au fost foarte îngrijoraţi după primul tur de scrutin prezidenţial francez. Motivul: scorul lui Marine Le Pen al cărei program se asimila cu un Frexit deghizat. In plin război din Ucraina, partenerii europeni ai Franţei se temeau, mai mult ca niciodată, de o victorie a liderei partidului Reuniunea naţională” scrie Le Monde.

Cotidian care, ca şi Le Figaro, aminteşte că zilele trecute am asistat la un demers inedit. Trei lideri social-democraţi – germanul Olaf Scholz, spaniolul Pedro Sanchez şi portughezul Antonio Costa – s-au invitat în campania franceză publicând în Le Monde o tribună în care îi puneau în gardă pe francezi cu privire la pericolele extremei drepte. „Cert, în trecut au existat susţineri partizane dar niciodată lideri europeni nu au adus un sprijin atât de implicit unui candidat dintr-o altă familie politică decât a lor” scrie Le Figaro.

In seara victoriei sale, pe 24 aprilie, preşedintele reales a sosit la tribuna instalată în dreptul turnului Eiffel pe Oda bucuriei a lui Beethoven, imnul instituţiilor europene. În discursul său de victoriei, Emmanuel Macron şi-a reafirmat apoi angajamentul în favoarea unei „Europe mai puternice”.

Intr-un interviu acordat lui Le Monde, Sébastien Maillard, directorul Institutului Jacques Delors afirmă că „realegerea lui Emmanuel Macron îi dă acestuia un incontestabil leadership în Europa”. De partea sa, un diplomat citat de acelaşi cotidian de seară spune că „ţările est-europene, foarte îngrijorate de situaţia din Ucraina, simt nevoia unei solidarităţi europene”. Câtă vreme la Berlin, Olaf Scholz este constrâns să compună cu o coaliţie tripartită, Franţa poate prelua acest leadership. Rămâne de văzut cui i-ar putea profita acest lucru din agenda europeană. Europa apărării, cumpărarea gazului în comun pentru a scăpa de dependenţa de gazul rusesc – iată doar două dosare în lucru.

Sébastien Maillard este însă de părere – în acelaşi Le Monde – că „marea chestiune a viitorului mandat al lui Emmanuel Macron va fi cea a unei noi extinderi a Uniunii europene”. Ucraina dar şi Republica Moldova sau Georgia au revenit pe tapet în urma declanşării războiului din Ucraina. Ca un corolar, au revenit în actualitate şi aderările eventuale ale celor 6 state din Balcanii occidentali. In total deci 9 ţări cărora cei 27 din UE trebuie să le dea, mai devreme sau mai târziu, un răspuns.

La întrebarea „Cum vede Emmanuel Macron viitorul construcţiei europene?” Le Monde speră să avem un răspuns pe 9 mai, ziua Europei şi cea de închidere a Conferinţei privind viitorul Europei.

 
Europa ràsuflà usuratà dupà victoria lui Emmanuel Macron