Tunuri Caesar şi rachete antitanc Milan – armele grele pe care Franţa le livrează Ucrainei

caesar.jpg

Tunuri Caesar la defilarea de pe Champs-Elysées în 14 iulie 2012.
Tunuri Caesar la defilarea de pe Champs-Elysées în 14 iulie 2012.
Sursa imaginii: 
AFP - BERTRAND GUAY

Circa 40 de ţări s-au reunit marţi pe o bază militară americană din Germania pentru a-şi coordona ajutorul militar în favoarea Ucrainei. Drone, tunuri, obuziere, tancuri – lista armamentelor este lungă şi variată. Multă vreme, Franţa nu a evocat deloc armele pe care le livrează sau le va livra autorităţilor de la Kiev. Alături de Germania, Franţa era printre rarele state care refuzau să livreze arme grele. Părerile s-au schimbat şi pentru prima dată Parisul – prin vocea preşedintelui Emmanuel Macron – a evocat modelul armelor pe care le dă Ucrainei: tunuri Caesar şi rachete antitanc Milan.

Tunurile Caesar, de calibru 155 mm şi cu o rază de acţiune de 40 km, sunt fabricate de firma franceză Nexter şi sunt considerate a fi printre cele mai bune, cele mai eficace din lume. Ţări precum Arabia saudită, Danemarca, Cehia şi Indonezia au cumpărat déjà tunuri Caesar.

Montate pe camioane, aceste redutabile arme de artilerie intrate în funcţiune în 2004 nu au echivalent în sânul NATO. Armata franceză are pentru moment doar 76 în dotare şi unele dintre ele au fostul utilizate în Afganistan, Siria şi Irak, în particular pentru a proteja populaţiile civile contra grupării islamiste Daech. In total, tunurile Caesar au tras déjà vreo 100.000 de obuze.

Pentru a manevra un tun Caesar e nevoie doar de 5 oameni. Odată ce ţinta este găsită, o simplă rază laser pe ea transmite coordonatele exacte calculatorului de bord al tunului. Caesar poate atunci trage cu mare precizie până la 6 obuze pe minut după care poate pleca rapid de la faţa locului pentru a scăpa de tirurile de ripostă.

Dacă preşedintele francez a confirmat livrarea acestor tunuri, el nu a spus câte exemplare vor fi trimise la Kiev dar surse neoficiale evocă vreo 12 tunuri livrate Ucrainei. In paralel, 40 de militari ucraineni sunt déjà pe cale să fie formaţi în Franţa pentru a putea manevra aceste aparate ultrasofisticate.

Tot din stocul armatei franceze sunt livrate Ucrainei şi rachetele antitanc Milan. Fabricate déjà de o jumătate de secol, aceste rachete rămân extrem de eficiente. Cu o rază de 2.500 m, dezvoltate în comun de Franţa şi Germania în cadrul firmei MBDA – o filială a grupului EADS - rachetele Milan pot fi îmbarcate la bordul unor vehicule sau pur şi simplu montate pe un trepied pus direct pe sol. Sistemul de ghidare este semi-automat şi foloseşte un dispozitiv pe bază de raze infraroşii. Graţie unui vizor termic, racheta Milan poate fi folosită atât pe timp urât cât şi noaptea. In fine, Milan poate neutraliza ţinte care au sau nu semnătură infraroşie cum ar fi bunkerele sau posturile de comandament. Prima versiune a rachetei Milan a fost lansată în 1972, ultima în 1996. Peste 40 de armate din lumea întreagă folosesc rachete antitanc Milan.

Racheta antitanc Milan.
Racheta antitanc Milan.
Sursa imaginii: 
Issouf SANOGO/AFP
 
Tunuri Caesar şi rachete antitanc Milan – armele grele pe care Franţa le livrează Ucrainei