Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rușii au distrus un pod rutier și feroviar ce leagă Odessa de România

Vladimir Putin

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin se adreseaza deputatilor rusi si atentioneaza ca orice amestec din partea altor ţări în războiul din Ucraina va însemna un răspuns prompt din partea Rusiei, 27 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
Alexander Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Depozite de arme au fost distruse de forțele rusești prezente în Ucraina, la fel și poduri rutiere și feroviare. Este răspunsul Moscovei la intensificarea ajutorului militar acordat Kievului. Kremlin schimbă strategia pe front și atacă noduri importante de transport, pentru a putea controla mai ușor diverse părți ale Ucrainei. Președintele Rusiei, Vladimir Putin a atenționat că pentru orice intervenție externă va exista o ripostă rapidă și fulminantă din partea Moscovei.

Tituri de rachete trase de forțele rusești au deteriorat, marți, un pod rutier și feroviar, parte a unei axe strategice ce leagă regiunea Odessa de România, anunță directorul căilor ferate ucrainene. Rușii au continuat să îl bombardeze și miercuri.

Luni, au fost vizate instalații feroviare situate într-un oraș din centru-vest, la Vinița, un important nod feroviar care leagă Kievul de Odessa. Este un nod important atât pentru legăturile interne dar și pentru cele externe.

Un analist citat de AFP - Pascal Ausseur, directorul general al Fundației Mediteraneene de studii strategice, este de părere că distrugerea unei axe ce leagă România de Ucraina nu este deloc inofensivă: «intensificarea ajutorului militar, ceea ce anunță occidentul de câteva zile, este o veste proastă pentru ruși care, încearcă să oprească orice ajutor care ar tranzita România, în special cel de carburant, trimis de Occident ».

Un alt analist, Benjamin Jensen – de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, crede că "în cel mai rău caz, occidetalii se vor adapta și vor expedia prin intermediul unor convoaie mai mici și care vor fi dificil de urmărit. Problema este că va lua ceva mai mult timp pentru a ajunge la destinație".

Pe de altă parte, estimează analiștii, Moscova câștigă timp căci “distrugerea unor noduri rutiere și feroviare nu cere prea multe bombe, teatrul de operațiuni de izolat, trupele sunt demoralizate căci rămân izolate iar apoi sunt împiedicate să aibă acces la mijloace de intervenție și de supraviețuire cât mai mult timp posibil".

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a atenționat că pentru orice intervenție externă va exista o ripostă rapidă și fulminantă din partea Moscovei.

 

Armata rusă afirmă că a distrus «o mare cantitate» de arme livrate Kievului de Statele Unite și de țări europene, cu ocazia unui atac cu rachete, în sud-estul Ucrainei. Armata rusă susține că a condus atacuri aerine împotriva a 59 de poziții ucrainene, dintre care 4 depozite de muniții. Armata ucraineană a recunoscut că forțele rusești au avansat în estul țării și că se află în mai multe localități din regiunea Harkov și Donbas.

Pe de altă parte, cele 27 de state ale blocului comunitar iau în calcul suspendarea tuturor taxelor vamale, timp de un an, pentru produsele ucrainene, importate de Uniunea Europeană. Propunerea a fost făcută cu scopul susținerii economiei Ucrainei. Parlamentul European va trebui să aprobe propunerea dar și cele 27 de state membre.  

Este "un gest fără precedent de susținere a unei țări aflată în război", a explicat executivul european. Marea Britanie anunțase, luni, suspendarea taxelor pentru produsele importate din Ucraina.

 

În altă ordine de idei, Rusia a decis să se retragă singură din Organizația Mondială a Turismului, înainte să fie exclusă, a anunțat această agenție ONU cu sediul la Madrid.

Organizația Mondială a Turismului este compusă din 159 de state membre și a condamnat “fără echivoc”, la începutul lui martie, invazia Ucrainei de Rusia. Organizația ONU a vorbit despre “o violare a suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei”.

 

Si tot Moscova interzice accesul în Rusia a 287 de parlamentari britanici. Este răspunsul Kremlinului la o măsură similară decisă de Londra, la adresa unor deputați ruși care au susținut ofensiva din Ucraina. Ministerul rus de Externe susține că personalitățile vizate sunt cele care au decis sancțiunile împotriva Rusiei ori a cetățenilor săi.