Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatele din 13 noiembrie 2015: rockerii formaţiei Eagles of Death Metal, la bara tribunalului

edm.jpg

Jesse Hughes, solistul formatiei Eagles of Death Metal, pe scena de la Olympia, Paris, 16 februarie 2016.
Jesse Hughes, solistul formatiei Eagles of Death Metal, pe scena de la Olympia, Paris, 16 februarie 2016.
Sursa imaginii: 
Taylor Hill/WireImage

Procesul atentatelor de la Paris şi Saint-Denis din 13 noiembrie 2015 intră pe ultima sută de metri. Înainte de pledoariile avocaţilor şi rechizitoriul avocatului general, curtea specială din Paris va audia, începând de miercuri 4 mai şi pentru o săptămână, circa 90 de noi părţi civile care s-au constituit de când a început procesul, acum 8 luni. Printre aceste părţi civile se numără şi doi membri ai grupului de rock Eagles of Death Metal care cânta pe scena sălii Bataclan în momentul atentatului. Sală în care aveau să moară 90 de spectatori.

Cântăreţul Jesse Hughes şi fostul chitarist al grupului Eden Galindo vor veni să depună mărturie peste câteva zile. Un moment care se anunţă extrem de puternic, de simbolic pentru supravieţuitorii concertului şi apropiaţii celor 90 de morţi de la Bataclan.

Fără îndoială că şi pentru cei doi muzicieni, proba tribunalului nu va fi una uşoară. De aproape 7 ani ei trăiesc cu sentimentul vinovăţiei, acela de a fi scăpat de gloanţele şi bombele teroriştilor kamikaze islamişti care au năvălit în sală, în plin concert. O spune în paginile din Figaro avocata muzicienilor şi într-un interviu acordat lui Journal du Dimanche ex-chitaristul formaţiei Eagles of Death Metal. Acest sentiment i-a şi făcut să ezite să vină să depună mărturie. Cele 8 luni de proces i-au făcut să-şi schimbe părerea, le-au trezit probabil amintiri neplăcute – zgomot de arme, urlete din public, sirene de salvări, şamd. «Sunt în fapt victime ca şi toţi ceilalţi, sunt la fel de traumatizaţi» spune avocata lor.

Jesse Hughes şi Eden Galindo vor veni deci la bară ca să povestească acea seară de coşmar. Pe când interpretau melodia «Kiss the Devil», trei jihadişti dădeau buzna în sală cu degetele pe trăgaciul mitralierelor lor kalaşnikov. Câteva minute mai târziu, membri grupului de rock au putut părăsi teferi sala, pe ieşirea artiştilor.

De aproape 7 ani, membri grupului - sau cei care erau atunci pe scenă – au strâns o legătură specială cu publicul francez. «We are family» a fost dealtfel prima melodie pe care au cântat-o zilele trecute publicului reunit în celebra sală Olympia din Paris. Cum notează însă unii observatori, mărturia celor doi rockeri ar putea răspunde şi unor întrebări puse de supravieţuitori. De ce Eagles of Death Metal au revenit atât de repede pe o scenă pariziană, mai exact în februarie 2016, la Bercy? Au reuşit să-şi reia viaţa şi cariera de dinainte? Stim de exemplu că Eden Galindo a ieşit din grup dar cântă mai departe la chitară.

Orice ar fi, muzicienii nu vor aduce multe revelaţii cu privire la derularea dramaticei seri întrucât erau déjà pe scenă şi au reuşit repede să fugă de la locul atentatului. «Nu putem aştepta din partea lor decât o parcelă de adevăr» recunosc avocaţii părţilor civile. Alţi doi membri ai grupului de rock s-au constituit şi ei părţi civile dar refuză să vină la bara tribunalului. Unul dintre ei, inginerul de sunet Shawn London, a petrecut cele două ore ale atacului de la Bataclan întins pe jos printre alte victime, rănite sau moarte. Bateristul Julian Dorio a asistat la măcel ascuns pe scenă, în spatele instrumentului său.

De notat că în cursul anchetei nu s-a găsit vreo dovadă care să ateste că cei care au ordonat atentatele au ales să ţintească în mod special acest grup de rock. Doar naţionalitatea lor – americană – ar putea fi un argument pro dar el rămâne doar o speculaţie.

 
Atentatele din 13 noiembrie 2015: rockerii formaţiei Eagles of Death Metal, la bara tribunalului