Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când o epidemie ascunde o alta: 60% din adulții europeni sunt obezi, la fel și 1 copil din 3

obezitatea_este_cauza_pentru_declansarea_a_cel_putin_13_tipuri_de_cancer_diferite_potrivit_oms.jpg

Obezitatea este cauza pentru declanșarea a cel puțin 13 tipuri de cancer diferite, potrivit OMS.
Obezitatea este cauza pentru declanșarea a cel puțin 13 tipuri de cancer diferite, potrivit OMS.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Mai puțin mediatizată dar la fel de îngrijorătoare ca și epidemia de Covid: 1 copil din 3 și 60 % din adulții din Europa sunt supraponderali ori obezi. Situația este mai rea doar în America de Nord. Organizația Mondială a Sănătății vorbește de o epidemie de obezitate în Europa. Și care își are originile în cea de Covid.

Anual, în Europa își pierd viața mai bine de 1,2 milioane de persoane din cauza unei boli apărute pe fondul obezității. Adică, 13% din decesele înregistrate pe continent.

Este aproape bilanțul deceselor de Covid, în Europa, în 2021. Covid și carantinele aferente au tot multiplicat kg luate mult în plus de europeni, explică un responsabil al biroului european pentru Organizația Mondială a Sănătății, Kremlin Wickramasinghe: "Pandemia nu a făcut altceva decât să înrăutățească situația. Unele măsuri decise în cadrul epidemiei de Covid au limitat deplasările copiiilor, care, dintr-o dată nu au mai mers la școală și nu și-au mai consumat energia într-un loc de joacă. În schimb, a crescut numărul orelor petrecute în spatele unui ecran ori pe un scaun, acasă, pentru a lucra. Se știe foarte bine că toate acestea cresc riscul de a deveni obezi” .

Pe de altă parte, practicile comerciale agresive ale industriașilor din sectorul agro-alimentar au contat și ele. Cu atât mai mult cu cât le regăsim de ceva vreme și pe rețelele sociale și chiar în cadrul jocurilor video.

Soluții există, spune reprezentantul OMS pentru Europa – care, pledează pentru taxarea produselor ce conțin zahăr. El spune că în statele care aplică deja această taxă, se poate observa că industriașii și-au revăzut rețetele și au diminuat cu mult cantitatea de zahăr din produsele lor. Apoi, prețul acestor produse a crescut deci a scăzut consumul".

Niciun stat european nu poate pretinde că poate stopa această creștere a cazurilor de obezitate, calificată drept «epidemie» de OMS , în acest ultim raport care grupează 53 de state.

Obezitatea este cauza pentru declanșarea a cel puțin 13 tipuri de cancer diferite. Si tot obezitatea este direct reponsabilă de cel puțin 200.000 de noi cazuri de cancer pe an, potrivit OMS.

Ultimele date disponibile erau din 2016 și arătau că 59% din adulți și mai puțin de un copil din trei erau supraponderali, în Europa.

În 1975, mai puțin de 40% din adulții europeni erau supraponderali.