
Special Paris
Două milioane de euro pentru 225 de sondaje comandate de guvernul francez, în timpul crizei sanitare
covid.jpg

Dispozitivul inedit desfăşurat de guvernul francez pentru a lua pulsul opiniei publice a fost unul masiv. In doi ani de criză sanitară au fost realizate nu mai puţin de 225 de sondaje – practic unul la fiecare trei zile. Chestionare online, sondaje telefonice, studii calitative – societatea franceză a fost consultată din toate unghiurile şi mult mai insistent decât la precedentele crize. Astfel, în timpul protestelor vestelor galbene, guvernul francez nu a comandat decât 9 sondaje.
Întrebările puse francezilor în timpul crizei sanitare au fost foarte variate. De exemplu, au fost făcute studii pentru a testa acceptabilitatea unor viitoare anunţuri guvernamentale. Pe 5 februarie 2021, pe când cafenelele şi restaurantele erau încă închise, francezii sunt întrebaţi dacă sunt de acord ca aceste comerţuri să deschidă mai repede dar doar pentru persoanele vaccinate. Majoritatea persoanelor se declară favorabilă dar măsura nu va fi aplicată decât … un an mai târziu.
Invers, faptul că opinia publică acceptă o idee nu înseamnă că ea va fi şi aplicată. Astfel, obligativitatea vaccinală pentru cei de peste 60 de ani, obligativitatea vaccinală pentru forţele de ordine sau extinderea certificatului verde la locul de muncă şi în transportul în comun, sunt măsuri plebiscitate de opinia publică dar nu au fost niciodată aplicate.
Au fost testate şi măsuri destinate să limiteze drepturile persoanelor nevaccinate. In decembrie anul trecut, executivul îşi pune întrebări cu privire la obligativitatea vaccinală şi aplicarea unor amenzi celor care nu o respectiă. Măsura este respinsă de opinia publică. La fel, o majoritate zdrobitoare de francezi respinge idea ca pesroanele nevaccinate să nu fie admise la reanimare sau să-şi plătească spitalizarea. Astfel, notează Le Monde, executivul francez se loveşte de un paradox. Dacă la sfârşitul lui iulie 2021, majoritatea populaţiei are schema vaccinală completă şi susţine paşaportul sanitar, ea nu are resentimente vizavi de cei care se opun.
Sondajele obţinute de confraţii noştri de la ziarul de seară arată că mai toţi francezii au fost nemulţumiţi de acţiunile guvernamentale, cum mici excepţii. In fapt, singura perioadă în care gestionarea crizei de către guvern a fost apreciată pozitiv a fost în primăvara lui 2020, în timpul primei carantine. După aceea, sentimentele francezilor au pendulat între plictiseală vizavi de restricţii şi îngrijorare faţă de Covid. Felul în care guvernul a gestionat problema măştilor dar şi campania de vaccinare au provocat nemulţumiri. In ciuda criticilor exprimate, francezii au acceptat însă toate constrângerile.