Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Five Eyes: Cinci state occidentale ajută Ucraina pentru anchetarea posibilelor crime de război

O cladire distrusa de bombardamente poata fi observata în localitatea ucraineana Kramatorsk, 5 mai 2022.

O cladire distrusa de bombardamente poata fi observata în localitatea ucraineana Kramatorsk, 5 mai 2022.
O cladire distrusa de bombardamente poata fi observata în localitatea ucraineana Kramatorsk, 5 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Andriy Andriyenko

Responsabili din domeniul justiției din 5 țări occidentale s-au întreținut, în sistem de video-conferință, cu procuroarea generală a Ucrainei privind modalitățile de anchetă a posibilelor crime de război. Aceste state formează o alianță denumită "Five Eyes" / Cinci ochi. În ea se regăsesc Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Cei 5 responsabili occidentali și cel ucrainean au discutat despre cum își pot coordona eforturile "pentru ca cei care permit crimele de război în Ucraina, să răspundă pentru crimele lor" , a afirmat ministrul american al Justiției.

Responsabilul american a explicat că dorește să lucreze cu partenerii internaționali și cu procuroarea generală de la Kiev "pentru a ancheta și urmări în justiție responsabilii atrocităților săvârșite în Ucraina, pe cei care sunt vinovați de decesele și de distrugerile la care suntem cu toții martori, în Ucraina".

Săptămâna trecută, Irina Venediktova, a afirmat pentru Deutsche Welle că anchetatori ucraineni au identificat peste 8.000 de posibile cazuri de crime de război săvârșite de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Este vorba de uciderea de civili, distrugerea de infrastructuri civile, tortură, abuzuri sexuale – toate semnalate în "teritoriul ocupat al Ucrainei", după cum s-a exprimat Irina Venediktova. Procurorii anchetează și asupra "utilizării de arme interzise".

Amintim, Franța ajută anchetatori ucraineni cu logistica și experiența necesară pentru a dovedi eventualele crime de război.

18 jandarmi francezi se află la Kiev cu logistica necesară – printre care se numără și un laborator ADN.

Ei au parcurs deja o parte a teritoriului ucrainean pentru a identifica cadavrele descoperite și pentru a stabili cauzele decesului.

Dacă va fi cazul, probele vor fi oferite și instituțiilor internaționale care au deschis anchete pentru crime de război în Ucraina.