Transnistria, «o aberaţie geopolitică» prezentă în ziarul Le Monde din 1946

ap21304671937827.jpg

O femeie trece prin fata unei statui a lui Lenin din Tiraspol, 31 octombrie 2021.
O femeie trece prin fata unei statui a lui Lenin din Tiraspol, 31 octombrie 2021.
Sursa imaginii: 
AP/Dmitri Lovetski

Dintr-un articol publicat în suplimentul de week-end al ziarului Le Monde, aflăm că influentul cotidian de seară din Franţa a evocat Transnistria în paginile sale pentru prima dată în … iunie 1946. După o «pauză» de aproape o jumătate de secol, regiunea revine în atenţia junaliştilor de la Le Monde în 1991, cu ocazia războiului dintre Republica Moldova şi separatiştii pro-ruşi de la Tiraspol.

Primul articol din Le Monde care vorbeşte despre Transnistria este din 4 iunie 1946. In două fraze, cotidianul evocă execuţia principalilor lideri români care pactizaseră cu naziştii. Printre ei, Gheorghe Alexianu, guvernatorul Transnistriei. Acuzaţi de colaborare, românii sunt apoi masiv deportaţi de acolo după care se abate Cortina de fier şi Războiul rece. Le Monde uită această regiune diluată în imensul imperiu sovietic. O tăcere care va dura 45 de ani.

Corespondentul ziarului la Moscova evocă din nou Transnistria în 26 septembrie 1991. In contextul trezirii revendicărilor naţionaliste post-URSS, jurnalistul descrie tensiunile dintre Republica Moldova şi Transnistria, «o nouă republică autoproclamată». In aceea epocă, proaspăt independenta Ucraină îi susţinea pe separatiştii de la Tiraspol. Reporterul de la Le Monde afirmă că «în tranşee, voluntari veniţi din Ucraina îi înlocuiesc treptat pe cazacii ruşi veniţi acolo să-i salveze pe slavi». În spatele Moldovei se creează deci o înţelegere între rusofonii din Ucraina şi cei din Transnistria.

Corespondentul ziarului relatează de asemenea despre veleităţile Moscovei de a «creea cu Nistrul şi Crimeea, o Nouă Rusie». In acest sens, Le Monde publică în 1992 şi un interviu cu ministrul rus de externe al lui Boris Ielţân care visează la «rataşarea Transnistriei la Rusia şi rectificarea frontierelor cu Ucraina». O poftă strategică ce este, trei decenii mai târziu, în centrul actualului război dus de Rusia.

In corespondenţele sale, jurnalistul francez insistă pe rolul jucat de trupele ruseşti ale armatei a 14-a condusă de carismaticul general Alexandre Lebed. Militarul denunţă «clica fascistă de la Chişinău şi genocidul comis contra rusofonilor de la Tiraspol».

Anii trec iar Moldova şi Transnistria se afundă în ceea ce numim «un conflct îngheţat». La sfârşitul lui 1994, Christophe Châtelot, unul din trimişii speciali ai lui Le Monde, în cadrul unor reportaje despre «Europa focarelor prost stinse», descrie Transnistria ca pe «laboratorul tuturor avatarurilor post-sovietice». Regiunea se închide jurnaliştilor, aceştia nemaiputând intra acolo decât clandestin. In 2001, o ziaristă de la Le Monde descrie «o ţară fosilizată de pe vremea Uniunii sovietice , la răscrucea unor traficuri de tot felul. Corupţia este atotprezentă iar vameşii sunt sub controlul fiului preşedintelui autocrat Igor Smirnov». Trei ani mai târziu, Mirel Bran revine în Le Monde cu un reportaj consacrat «represiunii culturale şi fizice cărora le cad victimă românofonii din Transnistria».

În 2011, Piotr Smolar descrie el Transnistria ca pe «o altă lume, scufundată în formolul neosovietic» şi denunţă «rusificarea învăţământului» impusă de autorităţile locale. Tot în acel articol, Le Monde se opreşte asupra «societăţii Sheriff care se află în situaţie de monopol generalizat. Tigări, benzină, alcool, telefonie mobilă, supermarketuri – nimic nu-i scapă. Un locuitor din 5 lucrează pentru acest conglomerat obişnuit să-i corupă pe toţi politicienii locali».

Azi, republica autoproclamată supravieţuieşte graţie perfuziei de la Moscova. Kremlinul varsă anual, direct sau indirect, o jumătate de miliard de dolari în Transnistria. In plină invazie în Ucraina, Rusia îşi afişează mai mult ca niciodată veleităţile asupra Transnistriei, asta pentru a o lega de Crimeea anexată via un culoar terestru care să treacă prin Herson şi Odesa, conchide Le Monde.

 
Transnistria, «o aberaţie geopolitică» prezentă în ziarul Le Monde din 1946