Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ex-premierul francez François Fillon, condamnat la închisoare cu executare

ap20181255922140.jpg

François si Penelope Fillon sosesc la tribunal pentru primul lor proces, 26 februarie 2020.
François si Penelope Fillon sosesc la tribunal pentru primul lor proces, 26 februarie 2020.
Sursa imaginii: 
(AP/Thibault Camus

Curtea de apel din Paris l-a condamnat pe François Fillon la 4 ani închisoare din care unul cu executare, 375.000 de euro amendă şi 10 ani de ineligibilitate în dosarul locurilor de muncă fictive de care a beneficiat soţia sa Penelope. Fostul premier, condamnat şi în primă instanţă, a decis să facă recurs în faţa Curţii de casaţie.

Locurile de muncă fictive atribuite de François Fillon soţiei sale Penelope au alimentat şi compromis campania fostului premier francez la prezidenţialele din 2017. Dat favorit în sondajele de opinie, candidatura sa a eşuat în urma scandalului.

Curtea de apel a confirmat acum prima sentinţă din iunie 2020 chiar dacă pedepsele pentru deturnare de fonduri publice şi complicitate de abuz de bunuri sociale sunt puţin mai uşoare decât cele pronunţate acum doi ani.

Pentru trei contracte din patru judecate, curtea de apel a confirmat vinovăţia cuplului Fillon. Intre anii 1998 şi 2013, justiţia a ajuns la concluzia că Penelope Fillon a primit peste 600.000 de euro pentru posturi fictive. Fostul prim-ministru a fost astfel condamnat la 4 ani închisoare din care unul cu executare, 375.000 de euro amendă şi zece ani de ineligibilitate. In primă instanţă „luase” 5 ani închisoare din care doi cu executare. Soţia sa Penelope nu a fost condamnată acum decât la doi ani închisoare cu suspendare, aceeaşi amendă ca şi soţul ei şi doi ani de ineligibilitate.

Ca şi în primă instanţă, Adunarea naţională – Camera deputaţilor în Franţa – s-a constituit parte civilă şi a cerut rambursarea unui milion de euro.

Cei doi soţi Fillon au decis să meargă la Curtea de casaţie, la fel ca şi fostul braţ drept al lui François Fillon, condamnat şi el în acest dosar.

Reamintim că François Fillon s-a retras din viaţa politică iar la sfârşitul lunii februarie, în urma invaziei ruse din Ucraina, a demisionat din mandatele de consilier pe care le ocupa la firmele ruseşti Sibur şi Zarubezhneft.

 
Ex-premierul francez François Fillon, condamnat la închisoare cu executare