Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron și Olaf Scholz sunt favorabili creării unei comunități politice europene

presedintele_emmanuel_macron_la_strasbourg_acolo_unde_a_propus_crearea_unei_comunitati_politice_europene_9_mai_2022._franta_asigura_presedintia_consiliului_uniunii_europene_pana_pe_30_iunie_2022._.jpg

Presedintele Emmanuel Macron la Strasbourg, acolo unde a propus crearea unei comunitati politice europene, 9 mai 2022. Franta asigura presedintia Consiliului Uniunii Europene, pâna pe 30 iunie 2022.
Presedintele Emmanuel Macron la Strasbourg, acolo unde a propus crearea unei comunitati politice europene, 9 mai 2022. Franta asigura presedintia Consiliului Uniunii Europene, pâna pe 30 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Jean-Francois Badias

Emmanuel Macron a atenționat luni, că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea să dureze timp de «decenii» și a propus, în așteptare, o "comunitate politică europeană", ce ar putea găzdui state precum Ucraina ori Marea Britanie. Ideea a fost catalogată de cancelarul german ca fiind «foarte interesantă» cu ocazia unei întâlniri ai celor doi responsabili, la Berlin. Potrivit lui Emmanuel Macron și alte state, mai puțin avansate pe calea aderării, așa cum este cazul Bosniei Herțegovina, ar putea deveni membre ale comunității politice europene.

Emmanuel Macron a ținut, luni, primul său discurs asupra Europei, de la realegerea sa, ca președinte al Franței.

La Strasbourg,  a făcut chiar o propunere surpriză: a cerut crearea unei comunități politice europene. O propunere născută, printre altele, din noua situație geopolitică ce a declanșat războiul din Ucraina.

Crearea unei astfel de comunități politice europene ar avea anumite avantaje, dar, nu ar fi fără riscuri pentru Uniunea Europeană, explică la microfonul RFI politologul Olivier Costa: "Comunitatea politică europeană ar putea să fie un instrument al Uniunii Europene care ar permite o structură mai bine adaptată pentru a pregăti lărgirea Uniunii Europene pentru noi state. Avem deja instrumente care se ocupă de așa ceva și este cazul Ucrainei și al Republicii Moldova care au fost incluse în cadrul politicilor de vecinătate, dar, conturul acestor politici de vecinătate este incert iar simbolic vorbind ele nu spun mai nimic nici ucrainenilor dar nici europenilor. Deci, o comunitate politică europeană ar putea clarifica puțin.

În același timp, ar putea să reprezinte un pericol deoarece, unele state care se află în prezent în UE ar putea să decidă că UE este prea restrictivă, vor ieși din UE și vor rămâne doar în comunitatea politică. Dar, poate că tocmai aceasta este ideea lui Emmanuel Macron. De ceva timp el propune o Europă cu mai multe viteze.  Iar această comunitate ar putea crea o Europă în trei viteze: un grup al zonei euro, un grup al celor 27 și un grup al comunității politice europene”.

Președintele Emmanuel Macron nu a  fost explicit în ceea ce privește comunitatea politică europeană dar, după cum s-a exprimat, “ea ar permite națiunilor europene democratice, un nou spațiu de cooperare politică, de securitate, de cooperare în materie energetică, de transport, de investiții, de circulație a persoanelor”, a schițat ideea sa, Emmanuel Macron.

Este o structură din care ne putem imagina orice, explică politologul francez Olivier Costa: "Dacă creăm o nouă structură, care rămâne de definit iar într-un fel plecăm de la zero, ar fi posibil ca state ce nu aparțin UE să să facă parte din blocul comunitar. Emmanuel Macron nu a fost explicit în ceea ce privește conturul acestei comunități – ne putem imagina un sistem de solidaritate față de un eventual agresor dar ne putem imagina și alte politici – comerciale, de cooperare științifică, putem lua orice în calcul, pe o bază simplificată a UE. Dar, nu știm dacă ideea va funcționa ori nu. Cel mai probabil, dacă germanii susțin propunerea lui Macron, există șansa ca într-o bună zi, ideea să fie cu adevărat negociată de statele europene".