Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filipine: fiul fostului dictator Ferdinand Marcos, învingător la alegerile prezidenţiale

marcos.jpg

Fotografie extrasà din mesajul video transmis de Bongbong Marcos, marti 10 mai 2022.
Fotografie extrasà din mesajul video transmis de Bongbong Marcos, marti 10 mai 2022.
Sursa imaginii: 
Pagina Facebook a lui Bongbong Marcos, via AP

Ferdinand Marcos Junior, fiul fostului dictator Ferdinand Marcos, a fost ales preşedinte al Filipine, potrivit unor rezultate încă parţiale dar care nu mai pot schimba rezultatul final. Validarea definitivă a scrutinului prezidenţial, la care erau chemaţi 67 de milioane de filipinezi, va dura mai multe săptămâni. Cine este noul ales şi cum a ajuns să-şi atragă voturile?

Ferdinand Marcos Junior, 64 de ani, va fi viitorul preşedinte al Filipinelor. Fiul fostului dictator Ferdinand Marcos a câştigat cu brio scrutinul prezidenţial. Potrivit numărării a 90% din buletine, Ferdinand, poreclit „Bongbong”, a cules aproape 30 de milioane, adică practic 60% din voturile exprimate. Al doilea clasat, o femeie, Leni Robredo, nu a obţinut nici măcar jumătate din câte a luat Marcos.

Învingătorul s-a abţinut să strige victorie. El s-a limitat doar să le mulţumească susţinătorilor săi pentru „lunile de sacrificii şi de muncă”. El a promis de asemenea că va restabili „unitatea” ţării în timpul mandatului său de 6 ani. Partizanii lui Marcos, euforici, au lansat toată noaptea artificii şi au fluturat steagul naţional pe străzile Manilei, capitala arhipelagului.

Sondajele de opinie au prezis demult această victorie a „juniorului” familiei Marcos. Campania electorală a fost marcată de „torente de dezinformare” spun observatorii de la faţa locului. De ani de zile, reţelele de socializare au fost cotropite de conturi pro-Marcos. Conturi pe care anii dictaturii „seniorului” Ferdinand Marcos – 1964-1986 - erau prezentaţi drept ani de pace şi prosperitate în timp ce zecile mii de opozanţi arestaţi, torturaţi şi uneori ucişi erau trecuţi sub tăcere. De asemenea, nicio vorbă despre miliardele de dolari furate din vistieria statului de clanul Marcos.

Reamintim, regimul lui Ferdinand Marcos Senior a fost răsturnat acum 36 de ani, în urma unei uriaşe revolte populare. Exilată în SUA, mai exact pe insula Hawaï, familia Marcos a revenit treptat în ţară pentru a-şi ţese în culise o puternică şi eficientă reţea de susţinere politică. Mai întâi pe plan local şi apoi naţional. Marcos junior a fost ales local şi apoi senator timp de 12 ani.

Aşa se face că la victoria lui „Bongbong” a contribuit şi sprijinul total al actualului preşedinte filipinez, autoritarul Rodrigo Duterte. În schimbul acestei susţineri, fiica preşedintelui, Sarah Duterte, va deveni vice-preşedinta ţării.

Din comentariile specialiştilor citaţi de presa internaţională reiese că Marcos junior a dus o campanie mai degrabă ternă şi în orice caz cu mitinguri mult mai modeste decât cele ale rivalei sale Leni Robredo. Câştigătorul alegerilor a refuzat orice interviu în presa naţională filipineză şi nu a participat la nicio dezbatere televizată cu ceilalţi concurenţi la şefia statului. Ferdinand Marcos a beneficiat însă de valul de nemulţumire al filipinezilor vizavi de guvernele democratice care s-au succedat de la sfârşitul dictaturii şi care nu au fost capabile să le amelioreze nivelul de trai.

La aflarea rezultatelor, sute de persoane au ieşit totuşi în stradă, în faţa sediului comisiei electorale, pentru a scanda sloganuri ostile noului ales. „Duterte, Marcos, acelaşi lucru, amândoi sunt fascişti!” s-a putut auzi în preludiul altor manifestaţii programate de ONG-urile care militează pentru justiţie socială şi democraţie.

Proteste la Manila contra alegerii lui Ferdinand Marcos junior la sefia statului, 10 mai 2022.
Proteste la Manila contra alegerii lui Ferdinand Marcos junior la sefia statului, 10 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Aaron Favila

Să ma i spunem că printre candidaţii la preşedinţia ţării s-au numărat un fost boxer legendar, Manny Pacquiao, multiplu campion mondial la diverse categorii, dar şi fostul gunoier Francisco Domagoso, devenit actor celebru. Comentatorii remarcă dealtfel faptul că în Filipine, contează mult mai mult personalitatea candidatului decât programul său politic.

 
Filipine: fiul fostului dictator Ferdinand Marcos, învingător la alegerile prezidenţiale