Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport senatorial francez privind imigraţia: «Dreptul străinilor a devenit ilizibil»

senat.jpg

Senatul francez pe 23 februarie 2022, în timpul discursului premierului Jean Castex.
Senatul francez pe 23 februarie 2022, în timpul discursului premierului Jean Castex.
Sursa imaginii: 
ALAIN JOCARD/AFP

Senatul francez a publicat un raport intitulat «Serviciile de stat şi imigraţia: să regăsim sensul şi eficacitatea». Un raport care critică vehement felul în care statul francez gestionează chestiunea imigraţiei.

Bilanţul Comisiei de legi din Senatul francez privind imigraţia este extrem de sever. Senatorii au stat de vorbă cu peste 40 de înalţi responsabili ai administraţiei şi magistraţi, au fost pe teren – în prefecturi sau tribunale administrative – dar şi la Varşovia unde este sediul agenţiei europene de protecţie a frontierelor, Frontex. Aşa au putut întâlni agenţi publici descumpăniţi, epuizaţi şi cu sentimentul că munca lor nu are niciun sens.

Nu are sens şi este tot mai mare pentru că numărul de cereri de permise de şedere este în continuă creştere. Anul trecut au fost eliberate peste 270.000 de permise de şedere în Franţa. De această «specialitate» se ocupă mai bine de jumătate din cei 4.000 de agenţi prefectorali ai serviciilor dedicate străinilor. Si nu sunt luaţi în calcul ucrainenii care sosesc în Franţa de 2 luni de zile…

Una din problemele majore este cea a insuficienţei rendez-vous-urilor. Astfel, a apărut un fenomen nou şi total ilegal, acela al traficului pe internet cu aceste întâlniri decisive pentru a obţine un permis de şedere. Indivizi fără scrupule şi dotaţi cu softuri de pirataj informatic captează diverse rendez-vous-uri online de pe site-urile prefecturilor şi apoi le vând celor interesaţi cu sume cuprinse între 20 şi 600 de euro.

«Avem un drept al străinilor care a devenit ilizibil şi de neînţeles din cauza diferitelor reforme. Există apoi proceduri administrative ineficiente şi în paralel o lipsă acută de mijloace pentru a pune în practică aceste proceduri. 40% din activitatea tribunalelor administrative este consacrată dreptului străinilor. Sistemul o ia deci razna» spune François-Noël Buffet, senator din partidul Republicanii şi preşedintele Comisiei de legi din Senat.

Senatorul Buffet şi colegii săi de comisie recunosc că şi administraţia poartă o parte din vină. Toate acestea fac însă că «a apărut o armată de experţi în proceduri, avocaţi şi jurişti care nu ezită să exploateze, în scopuri lucrative, toate faliile sistemului. Astfel, recursul la proceduri este practic sistematic, lucru care provoacă uriaşe ambuteiaje în tribunalele administrative».

Pentru a pune capăt acestui «bizantinism procedural» - formula este inventată şi folosită de comisia senatorială – raportul Buffet conţine 32 de măsuri destinate să stopeze «naufragiul anunţat». Din sursele citate de ziarul Le Figaro, însuşi preşedintele Emmanuel Macron a realizat dezastrul şi se mobilizează pentru a ameliora situaţia.

 
Raport senatorial francez privind imigraţia: «Dreptul străinilor a devenit ilizibil»