Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: secetă mare şi călduri precoce, un cocktail devastator

seceta.jpg

Sol uscat la Bastelicaccia, Corsica, 23 august 2021.
Sol uscat la Bastelicaccia, Corsica, 23 august 2021.
Sursa imaginii: 
AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Pânzele freatice din Franţa, cele care de obicei alimentează râurile când nu plouă vara, sunt la praguri istoric de joase. In plus, temperaturile actuale din Hexagon sunt cu practic 10°C mai ridicate decât normala sezonieră.

Săptămâna aceasta în Franţa este una estivală. În unele locuri s-au atins 30°C, la Paris nu s-au înregistrat marţi „decât” 27°C. In următoarele zile, temperaturile maxime de după-amiază vor depăşi cu până la 10°C normalele de sezon înregistrate între 1981 şi 2010. „Odată cu schimbările climatice, această perioadă de referinţă nu mai pare adaptată şi trebuie schimbată” notează ziarul Le Monde.

Chiar dacă zilele sunt călduroase, nopţile rămân mai departe agreabile deci nu se poate vorbi de caniculă ci doar de o situaţie remarcabilă. Nimic şi nimeni nu poate însă prezice că vara o să fie caldă sau nu. Météo-France reaminteşte dealtfel că cea mai caldă lună mai în Franţa s-a înregistrat în 2011, vara acelui an nefiind una ieşită din comun.

Ce pare însă clar că va marca vara - şi nu numai - este seceta. Incă din întâi aprilie, specialiştii francezi trăgeau semnalul de alarmă şi spuneau că majoritatea pânzelor freatice sunt la niveluri alarmant de joase. „S-a mai întâlnit în trecut să avem secete hibernale dar de obicei nu le remarcăm pentru că plouă puţin după aia. Acum însă, am înregistrat un mare deficit încă din toamna trecută. Chiar dacă ar ploua acum, impactul nu ar fi acelaşi. Vegetaţia care s-a dezvolat până acum va utiliza eventuala apă de ploaie care deci nu va alimenta pânzele freatice. O ploaie de vară nu are acelaşi impact ca o ploaie de iarnă” spune Florence Habets, hidroclimatolog şi specialistă a evoluţiei resurselor în apă ale Franţei.

În perspectiva unei veri secetoase, autorităţile franceze însărcinate cu biodiversitatea vor publica în următoarele zile o hartă de anticipare a riscului de secetă pentru fiecare departament al ţării. De partea sa, ministerul agriculturii va aloca 20 de milioane de euro pentru a finanţa iniţiativele destinate să combată deficitele hidrice.

 
Franţa: secetă mare şi călduri precoce, un cocktail devastator