Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: Ucraina a denunțat «o listă interminabilă» de infracțiuni comise de forțele rusești

case_distruse_pot_fi_observate_la_irpin_in_regiunea_kiev_30_aprilie_2022.jpg

Case distruse pot fi observate la Irpin, în regiunea Kiev, 30 aprilie 2022.
Clădiri distruse de bombardamentele rusești la Irpin, regiunea Kiev, 30 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Emilio Morenatti

La Națiunile Unite, Ucraina a denunțat «o listă interminabilă» de infracțiuni comise de Rusia, ca urmare a invaziei de pe 24 februarie. Situația a fost discutată într-o sesiune extraordinară a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Rusia nu a dorit să participe la ea, acuzând că este, de fapt, «un show politic». Rusia a fost exclusă din acest consiliu dar a rămas cu statutul de observator.

Reuniunea a fost solicitată de Kiev. Cele 47 de state membre urmează să se pronunțe în prința unui proiect de rezoluție în care Comisia Internațională ONU pentru Ucraina cere o anchetă privind grave încălcări ale drepturilor omului. Ele sunt imputate trupelor ruse care au atacat diverse regiuni ale Ucrainei.   

Un responsabil ucrainean a declarat, într-un discurs vídeo prezentat în deschiderea reuniunii, că “bombardamentele fac parte din viața cotidiană, iar tortura, oameni ce dispar, violențele sexuale – sunt pe lista interminabilă a infracțiunilor săvârșite de forțele rusești”.

Ambasadorul francez la ONU a declarat în Consiliu că “zilnic, se fac descoperiri macabre în Ucraina”. La rândul său, ambasadorul britanic la ONU denunță “campania brutală” dusă de Moscova.

Totodată, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a precizat că este «șocantă amploarea execuțiilor, observate în special în zonele dituate la nord de Kiev». Aceasta susține că dispune în prezent de informații privind 300 de astfel de cazuri.

Iar la Mariupol, localnicii au fost supuși la «orori inimaginabile», a mai precizat înaltul comisar ONU.

Aceasta a fost prima reuniune consacrată situației drepturilor omului din Ucraina, de când Adunarea Generală a ONU a suspendat Moscova, la începutul lui aprilie, din cea mai înaltă instanță internațională în materie de drepturile omului.