
Special Paris
Finlanda dorește o aderare imediată la NATO
soldati_finlandezi_iau_parte_la_un_exercitiu_militar_in_vestul_finlandei_4_mai_2022._finlanda_are_o_frontiera_comuna_cu_rusia_ce_se_intinde_pe_mai_bine_de_1.300_de_km.jpg

Răspunsul Rusiei a venit imediat. "Aderarea Finlandei la NATO ar însemna, cu siguranță, o amenințare pentru Rusia", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În opinia sa, "lărgirea NATO și apropierea Alianței de frontierele Rusiei nu fac lumea și nici continentul, mai stabile și nici mai sigure», a subliniat oficialul de la Kremlin.
Dmitri Peskov a precizat că răspunsul Rusiei va depinde de “poziționarea infrastructurilor militare către frontiera cu Rusia”.
"Aderarea la NATO nu este împotriva nimănui”, a ținut să precizeze președintele Finlandei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a salutat dorința liderilor finlandezi de a integra Alianța și a promis un demers «lin» care se va derula “rapid”.
Președintele Consiliului European, Charles Michel vorbește despre "un pas istoric", care "va contribui, foarte mult, la securitatea europeană".
Cancelarul german, Olaf Scholz a salutat, la rândul său, decizia Finlandei.
Consecință directă a invaziei Ucrainei de către Rusia, candidatura finlandeză ar urma să se facă, în același timp cu aderarea suedeză, așteptată și ea să fie oficializată în următoarele zile.
Finlanda are o frontieră comună cu Rusia. Ea se întinde pe 1.300 de km.
Din cei 5,5 milioane de locuitori ai Finlandei, 76% sunt pentru aderarea la NATO, potrivit unui sondaj publicat luni. Sunt de trei ori mai mulți decât era cazul înainte de război.
În Parlament, majoritatea necesară a fost obținută: 200 de deputați sunt în favoarea aderării și doar câțiva se opun.
Președintele Finlandei susține că Rusia nu se poate supăra decât pe ea pentru că vecinul său dorește să adere la Alianță.
Dacă aderăm la NATO, aș spune Rusiei să se privească în oglindă căci ea a cauzat această mutare - a precizat președintele Finlandei, într-o întâlnire cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson.
Marți, Comisia de Apărare din Parlamentul finlandez a concluzionat că NATO «este cea mai bună opțiune» pentru securitatea Finlandei, după invazia rusă a Ucrainei.
Fostă provincie rusă, între 1809-1917, invadată de URSS în 1939, Finlanda a aderat la UE și la Parteneriatul pentru pace al NATO, după căderea Uniunii Sovietice. Totuși, nu a fost niciodată membru cu drepturi depline.
Ministrul finlandez al Apărării speră ca Suedia să i se alăture și să poată să candideze împreună.
Toți cei 30 de membri actuali ai NATO au un cuvânt de spus. Cele 30 de parlamente vor trebui să ratifice aderarea – deci întregul proces se poate întinde pe mai multe luni.