Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina cere Europei să taie “oxigenul energetic” al Rusiei

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, 11 mai 2022.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, 11 mai 2022.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, 11 mai 2022.
Sursa imaginii: 
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ministrul german al Energiei a acuzat, joi, Moscova că utilizează energia drept o armă – după ce a fost înregistrată o diminuare a fluxului de gaz rusesc către Europa. Iar șeful diplomației ucrainene, aflat în vizită în Germania, a cerut continentului să taie “oxigenul energetic” al Rusiei. ïntre timp, președintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul că a declanșat o criză economică mondială.

Președintele rus, Vladimir Putin a acuzat, joi, Occidentul că a declanșat o criză economică mondială și un val de inflație dezastros – asta după ce a impus Rusiei cele mai severe sancțiuni din istoria recentă.

Potrivit președintelui rus, sancțiunile occidentale vor alimenta o criză mondială care, se va întoarce împotriva UE și va provoca foametea în statele cele mai sărace ale planetei.

“Responsabilitatea revine elitelor statelor occidentale, care, sunt pregătite să sacrifice restul planetei, pentru a-și menține dominația mondială”, a acuzat Vladimir Putin într-o reuniune guvernamentală transmisă la televiziunea publică.

În același timp, inflația în Rusia a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani.

În același timp, Germania anunță că s-a diminuat și mai mult fluxul de gaz pe care Rusia ar trebui să i-l livreze.

Ministrul german al Energiei a acuzat, joi, Moscova că utilizează energia  drept o armă – după ce a fost înregistrată o diminuare a fluxului de gaz rusesc către Europa. Iar șeful diplomației ucrainene, aflat în vizită în Germania, a cerut continentului să taie “oxigenul energetic” al Rusiei.

Situația se agravează deoarece energia este utilizată ca o armă, a precizat ministrul Energiei, care, asigură și postul de vice-cancelar.

Rusia a impus miercuri sancțiuni împotriva a mai bine de 30 de societăți energetice occidentale, cele mai multe aparțin Gazprom Germania, filiala germană a gigantului petrolier rus, Gazprom.

Statul german a plasat această societate sub controlul său, dată fiind importanța strategică.

Gazprom a anunțat că încetează să mai utilizeze un gazoduct cheie pentru tranzitul gazului către Europa, prin Polonia, în replică la sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

“Adoptarea de contra-sancțiuni rusești, semnifică o interdicție de a utiliza gazoductul ce aparține EuRoPol GAZ", a indicat Gazprom.

EuRoPol Gaz exploatează partea poloneză a gazoductului Yamal – prin care este transportat gazul rusesc, de-a lungul Poloniei.

De miercuri a fost diminuat și fluxul din gazoductul ce traversează Ucraina. Aici, o stație de tranzit de la frontiera ruso-ucraineană a fost oprită. Ucrainenii acuză forțele rusești de "ingerință".

Astfel că, Germania a primit cu 40% mai puțin gaz rusesc, în ultimele două zile.

Ministrul de Externe ucrainean a precizat că “Rusia nu este un partener fiabil astfel că Europa nu mai poate să își permită să trateze cu Moscova".