Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de nord anunţă primul mort de Covid-19 şi zeci de mii de oameni «izolaţi şi îngrijiţi» de boală

ap22132285287587.jpg

Imagini cu Kim Jong-un prezidând o reuniune transmise de televiziunea nord-coreeanà, 12 mai 2022.
Imagini cu Kim Jong-un prezidând o reuniune transmise de televiziunea nord-coreeanà, 12 mai 2022.
Sursa imaginii: 
KRT via AP

Agenţia de presă naţională din Coreea de nord (KCNA) a anunţat că un prim pacient bolnav de Covid-19 a murit. Aproape 200.000 de alte persoane cu febră au fost «izolate şi îngrijite». Sistemul de sănătate al ţării riscă să fie repede sub presiune, niciunul din cei 25 de milioane de nord-coreenii nefiind vaccinat anti-Covid.

Agenţia de presă naţională din Coreea de nord afirmă că 6 persoane au murit «de febră» una dintre ele fiind pozitivă la Sars-Cov-2, varianta Omicron. Alte 188.000 de persoane cu febră au fost «izolate şi sunt îngrijite». In total, regimul stalinist de la Phenian spune că peste 350.000 de persoane febrile au fost recenzate în ţară din care 18.000 numai în ziua de joi.

Zi în care Kim Jong-un, liderul Coreeii de nord, a prezidat o reuniune de urgenţă a biroului politic consacrată situaţiei epidemiologice. Cu masca pe faţă ca şi toţi ceilalţi participanţi, dictatorul a ordonat măsuri stricte de carantinare pentru a limita propagarea coronavirusului nu înainte de a critica «vulnerabilitatea sistemului de prevenţie epidemică». In opinia lui Kim Jong-un, «stoparea propagării bolii este sfidarea cea mai importantă şi sarcina cea mai importantă căreia trebuie să-i facă faţă partidul pentru a inversa situaţia crizei sanitare». Pentru moment, cele mai multe cazuri s-ar fi semnalat în capitală şi în imediata periferie a acesteia.

Este pentru prima oară de când şi-a închis ermetic frontierele, în ianuarie 2020, că Republica populară democratică a Coreeii – numele oficial al ţării – recunoaşte că a înregistrat cazuri de Covid. Reamintim că regimul nord-corean, izolat de restul lumii, s-a lăudat multă vreme că este capabil să ţină virusul la distanţă şi nu a semnalat până acum Organizaţiei mondiale a sănătăţii (OMS) niciun caz de Covid-19. Din cifrele oficiale, Coreea de nord nu a realizat decât vreo 13.000 de teste PCR în 2020. De asemenea, regimul de la Phenian a refuzat orice vaccin, inclusiv de la aliaţii săi, China şi Rusia, dar şi de la OMS astfel încât niciunul din cei 25 de milioane de locuitori ai ţării nu a fost vaccinat anti-Covid.

Analiştii susţin că epidemia s-ar fi propagat repede în toată ţara cu ocazia evenimentelor organizate în luna aprilie şi la care ar fi participat milioane de persoane. Astfel, în capitală a avut loc o gigantică defilare militară la care nici participanţii, nici spectatorii nu purtau mască.

«Cu un sistem de sănătate extrem de fragil şi fără capacităţi de depistare la scară largă, Coreea de nord riscă să fie repede confruntată cu o situaţie dramatică. In ciuda ordinului de carantinare a întregii populaţii, guvernul va avea dificultăţi în a urmări cu precizie propagarea virusului şi deci de a impune măsuri sanitare cu adevărat eficiente», scrie corespondentul RFI în Coreea de sud.

Valul de «febră» se abate asupra ţării comuniste în plină perioadă de secetă şi exact când plantaţiile de orez au nevoie să fie lucrate. O perioadă aşadar crucială pentru securitatea alimentară a Coreeii de nord.

In acest context sanitaro-alimentar extrem de tensionat, experţii se întreabă cum va reacţiona liderul de la Phenian în dosarul rachetelor balistice. Unul dintre ei, citat de colegii francezi de la RFI, reaminteşte că «în cazul unei situaţii complicate, când populaţia este deprimată, regimul are nevoie de ceva senzaţional pentru a stimula poporul». Acest «ceva» ar putea fi un nou test nuclear după seria de teste balistice efectuate recent. Mai ales că momentul este «ideal» pentru a atrage atenţia lumii. Intr-adevăr, peste exact o săptămână, pe 20 mai Joe Biden soseşte la Seul pentru convorbiri cu noul preşedinte sud-corean, Yoon Seok-yeol, partizan al unei linii dure vizavi de Phenian.

 
Coreea de nord anunţă primul mort de Covid-19 şi zeci de mii de oameni «izolaţi şi îngrijiţi» de boală