Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia va cere aderarea la NATO

premierul_suediei_magdalena_andersson_si_liderul_Moderatilor_sustin_o_conferinta_de_presa_pentru_a_anunta_viitoarea_candidatura_la_nato_stockholm_16_mai_2022.jpg

Premierul Suediei, Magdalena Andersson si liderul Moderatilor sustin o conferinta de presa pentru a anunta viitoarea candidatura la NATO, Stockholm, 16 mai 2022.
Premierul Suediei, Magdalena Andersson si liderul Moderatilor sustin o conferinta de presa pentru a anunta viitoarea candidatura la NATO, Stockholm, 16 mai 2022.
Sursa imaginii: 
Henrik Montgomery/TT News Agency via AP

Suedia va cere aderarea la NATO, anunță guvernul de la Stockholm, la mai puțin de 3 luni de la invazia rusă a Ucrainei.

Există o largă majoritate în cadrul Parlamentului suedez în favoarea aderării la NATO, a anunțat premierul Magdalena Andersson. Ea a adăugat că cel mai bine pentru Suedia și pentru popor este să adere la NATO.

Magdalena Andersson a vorbit despre «o nouă eră» pentru acest stat scandinav.

«Guvernul a decis să informeze NATO despre dorința Suediei de a deveni membră a Alianței”, a precizat Magdalena Andersson, cu ocazia unei conferințe de presă.

Luni, președintele Rusiei, Vladimir Putin a revenit asupra aderării Finlandei și a Suediei la NATO și spune că ele nu ar constitui o amenințare în sine dar că Rusia va reacționa la eventuale desfășurări militare în aceste două țări.

Președintele Franței, Emmanuel Macron susține pe deplin decizia suverană a Suediei de a se alătura rapid NATO, a reacționat imediat Palatul Elysée.

Emmanuel Macron a salutat anunțul similar făcut de Finlanda.

Ambasadorul suedez la NATO va transmite “în scurt timp” candidatura, a explicat premierul Andersson.

Suedia și Finlanda au anunțat că doresc să își depună în același timp candidatura la Alianță.

Responsabila suedeză speră ca aderarea să nu dureze mai mult de un an. Este totuși necesară ratificarea aderării de toate cele 30 de state membre NATO.