Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festival Cannes 2022 - Prezenţele româneşti: Mungiu, Belc şi Jude

mungiu.jpg

Afisul filmului "R.M.N.". Pelicula lui Cristian Mungiu este prezentatà în competitie la Cannes si apoi pe ecranele românesti începând cu 3 iunie.
Afisul filmului "R.M.N.". Pelicula lui Cristian Mungiu este prezentatà în competitie la Cannes si apoi pe ecranele românesti începând cu 3 iunie.
Sursa imaginii: 
https://morocco.dayfr.com/

Marţi seara s-a deschis la Cannes cea de-a 75-a ediţie a Festivalului internaţional de film. Până pe 28 mai, zi în care se va decerna mult-râvnita Palme d’or, juriul prezidat de actorul francez Vincent Lindon va viziona 21 de pelicule printre care şi una românească. Cineaşti români sunt însă prezenţi şi în alte secţiuni ale celebrului festival.

Prezenţa românească este importantă anul acesta la Cannes iar festivalierii au înţeles de ceva vreme că cinemaul românesc cântăreşte mult aici pe Croazetă.

Să începem cu selecţia oficială a filmelor în cursă pentru La Palme d’or. Cristian Mungiu concurează aici cu ultimul său film “R.M.N”. Proiecţia este prevăzută sâmbătă iar duminică la prânz este programată tradiţionala conferinţă de presă a echipei. Nu ştim prea multe despre film decât că acţiunea se petrece într-un sat din Transilvania în care revine din Germania numitul Matthias. Acolo el îşi regăseşte familia – fiul, tatăl, mama, fosta iubită, şamd.

Reamintim, Cristian Mungiu a fost selecţionat pentru prima oară la Cannes în 2002, acum exact 20 de ani, când primul său lungmetraj “Occident” a marcat selecţia paralelă “Quinzaine des réalisateurs”. 5 ani mai târziu, în 2007, Mungiu pleacă de la Cannes cu La Palme d’or pentru filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. In 2012, “După dealuri” obţine trei premii la Cannes: premiul pentru cel mai bun scenariu iar actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur sunt recompensate cu premiul pentru interpretare feminină. In 2016, regizorul revine pe Croazetă cu pelicula “Bacalaureat” care obţine premiul pentru cea mai bună regie.

La Cannes, Cristian Mungiu nu vine însă doar cu filme ci este chemat şi ca jurat. Astfel, în 2013 face parte din juriul celei de-a 66-a ediţii prezidat de americanul Steven Spielberg iar în 2017 este preşedintele juriului Cinéfondation – unde se prezintă filmele de şcoală – şi al scurt-metrajelor.

În principala secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, Un Certain Regard, este în competiţie anul acesta regizorul român Alexandru Belc cu primul său lungmetraj “Metronom” după numele celebrei emisiuni muzicale difuzate în anii 70 de Radio Europa Liberă. Filmul evocă povestea de dragostea dintre doi liceeni ai acelei epoci din România.

Al treilea cineast român, şi el arhicunoscut la Cannes unde a venit pentru prima oară în 2013, Radu Jude, îşi va prezenta aici săptămâna viitoare, în premieră mondială, scurt-metrajul “Potemkiniştii” în cadrul secţiunii “Quinzaine des réalisateurs”. Povestea filmului scris şi regizat de Jude pleacă de la istoria marinarilor ruşi de pe crucişătorul Potemkin care, în 1905, sfidează Moscova, se rtevoltă şi cer azil politic în România.

In fine, Cosmina Stratan este şi ea pe marile ecrane la Cannes anul acesta în pelicula “Frère et soeur” a francezului Arnaud Desplechin. In film, ea joacă alături de celebra actriţă franceză Marion Cotillard.

Să mai spunem că şi anul acesta Asociaţia Secvenţe vine cu 12 scurtmetraje la Cannes, filme ce vor fi prezentate în programul Romanian Short Waves.