Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cannes, ediţia a 75-a: Tom Cruise, David Cronenberg, fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne şi ... Ucraina, pe afiş

20220517_232403.jpg

Afisul de pe Palatul Festivalurilor din Cannes.
Afisul de pe Palatul Festivalurilor din Cannes.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Ambianţă de sărbătoare şi speranţă în deschiderea celei de-a 75-a ediţii a Festivalului internaţional de film de la Cannes. După două ediţii marcate de epidemia de Covid – cea din 2020 a fost anulată iar cea de anul trecut s-a derulat în iulie în loc de mai şi în condiţii sanitare severe – anul acesta lucrurile au demarat “ca pe vremuri”. In deschidere a fost o comedie franceză iar pe ecrane, în plus de film, spectatorii l-au putut asculta şi pe invitatul surpriză Volodimir Zelenski. Ucraiana va fi dealtfel atotprezentă pe Croazetă de-a lungul următoarelor zile. 21 de filme vor concura pentru la Palme d’or printre care şi unul românesc, “R.M.N.” al lui Cristian Mungiu.

Nume celebre de regizori au fost selecţionate anul acesta. Printre cei 20 de contraconcurenţii ai lui Cristian Mungiu să-i amintim pe canadianul David Cronenberg care vine cu o pelicula “Crimele viitorului” în care se vorbeşte despre transumanism şi tăiere de organe. Danezul de origine iraniană Ali Abbasi ne propune “Holy Spider”, un thriller despre nişte feminicide ce se comit la Teheran în numele purificării oraşului de păcatele sale. Suedezul Ruben Ostlund, laureat cu La Palme d’or în 2017 pentru pelicula “The Square” ne va propune acum filmul “Fără filtru”, o comedie satirică ce se petrece la bordul unui vapor de lux. Un alt laureat cu La Palme d’or, japonezul Hirokazu Kore-eda, vine la Cannes anul acesta cu película “Broker”. Kelly Reichardt, figura de seamă a cinemaului independent american a fost selecţionată cu filmul “Showing up” în timp ce compatriotul ei James Gray vine cu “Armageddon Time”. Tot de pe lista “abonaţilor” la Cannes să notăm din nou prezenţa fraţilor belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne cu filmul numit “Tori şi Lokita”. In fine, copilul teribil al cinemaului rus, Kiril Serebrennikov, exilat de câteva săptămâni la Berlin în urma invaziei ruse din Ucraina, ne va propune un film istoric despre “Soţia lui Ceaikovski”. Nu lipsesc evident din competiţia mare nici regizorii autohtoni printre care Arnaud Desplechin dar o putem reaminti şi pe Claire Denis. In fine să spunem că aseară, filmul de deschidere prezentat aici a fost “Coupez!” al francezului Michel Hazanavicius. Prezentat în afara competiţiei, iniţial filmul se chema “Z” precum litera dar ca să nu se facă confuzia cu litera care figurează pe blindatele ruseşti din Ucraina şi este simbolul sprijinului în favoarea acestei invazii, regizorul francez a decis să-i schimbe numele. E vorba în esenţă de o critică acerbă, sub formă de comedie, la adresa lumii cinematografiei actuale dar şi o parodie hilarantă a filmelor cu zombies. Hemoglobina este extrem de prezentă iar gagurile aduc aminte de filmele lui Quentin Tarantino la puterea a zece.

Ucraina este atotprezentă aici. Festivalul a selecţionat, în afara competiţiei, un cineast ucrainean foarte cunosut pe nume Serghei Lozniţa – care a realizat în trecut un film numit “Donbas” - dar şi pe compatriotul acestuia, Maksim Nakoneşnîi, care vine aici, în secţiunea Un Certain Regard, cu un alt film despre regiunea separatistă pro-rusă. In fine, filmul “Mariupolis 2” al lui Mantas Kvedaravicius va fi şi el proiectat în afara competiţiei. Reamintim, regizorul lituanian a fost ucis luna trecută în Ucraina pe când filma acest film la Mariupol. Soţia sa a reuşit să scoată pelicula din ţară iar cel care îi făcea montajul de obicei lui Kvedaravicius a terminat treaba într-un timp record pentru a-l putea prezenta la Cannes. Fără îndoială că joi şi vineri când filmul va fi proiectat aici, va fi un moment puternic, emoţionant, al acestei ediţii.

Emoţionantă a fost şi intervenţia surpriză a preşedintelui ucrainean. În deschiderea Festivalului, Volodimir Zelenski a transmis um mesaj vídeo în cade şi-a exprimat speranţa să apară “un nou Charlie Chaplin care să ne arate că ciunemaul nu este mut în faţa războiului. Vom continua să luptăm, nu avem de ales şi sunt sigur că “dictatorul” va perde” a mais pus liderul de la Kiev într-o aluzie la Vladimir Putin şi la celebrul film al lui Chaplin, “Dictatorul”.

 

 

Mai puţin tristă dar cel puţin la fel de aşteptată de public şi critici, va fi proiecţia celui mai recent “Top Gun: Maverick” cu Tom Cruise în rolul aviatorului de elită. 36 de ani după primul “Top Gun”, actorul principal e déjà aici unde îşi va face joi o apariţie publică ce va fi cu siguranţă imortalizată de toată presa prezentă.

Membri juriului şi preşedintele acestui juriu

Juriul este unul paritar – am putea spune o tradiţie de câţiva ani încoace. 4 femei şi 4 bărbaţi, toţi de mare calitate, puşi sub direcţia actorului francez Vincent Lindon, preşedintele juriului din acest an şi laureat la Cannes, în 2015, al premiului pentru interpretare masculină. Ultimul «star» francez care a prezidat juriul Festivalului de la Cannes a fost actriţa Isabelle Huppert iar asta se întâmpla în 2009, acum 13 ani.

In general, artiştii francezi au ocupat preşedinţia juriului la ediţii zise «aniversare». In 1987 Yves Montand pentru a 40-a ediţie, 5 ani mai târziu, în 1992, era Gérard Depardieu preşedinte iar în 1997, pentru a 50-a aniversare a Festivalului, Isabelle Adjani a prezidat juriul.

Din echipa lui Lindon fac aşara parte actriţa şi realizatoarea britanica Rebecca Hall, actriţa şi producătoarea indiană Deepika Padukone, actriţa şi realizatoarea italiană Jasmine Trinca şi actriţa suedeză Noomi Rapace, devenită celebră graţie rolului jucat în adaptarea cinematografică a trilogiei Millenium a lui Stieg Larsson.

Partea masculină a juriului din acest an de la Cannes nu este nici ea mai prejos. Regizorul iranian Asghar Farhadi, un «abonat» pe Croazetă graţie filmelor sale precum «Trecutul», «Un Erou» sau «Clientul», ambele recompensate. Regizorul francez Ladj Ly, şi el premiat aici acum trei ani pentru pelicula «Mizerabilii», face parte din juriul lui Lindon ca şi americanul Jeff Nichols şi norvegianul Joachim Trier, venit la Cannes anul trecut cu filmul «Julie (în 12 capitole)».

Un an după ce a venit pe Croazetă ca actor în filmul «Titane» al lui Julia Ducournau, Palme d’or 2021 decerfnată de preşedintele de atunci, americanul Spike Lee, Vincent Lindon va avea de această dată el misiunea să decerneze recompensa supremă unuia din cele 21 de pelicule aflate în competiţie.