Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cântărețul de la Eagles of Death Metal la procesul atacurilor din 13 noiembrie 2015: “You can’t kill rock n’roll”

cntare1.jpg

Cântaretul grupului rock Eagles of Death Metal ajunge la curtea speciala din Paris, 17 mai 2022, pentru a depune marturie în procesul atacurilor teroriste din 13 noiembrie 2015. Grupul cânta pe scena de la Bataclan în momentul atacului.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Christophe Ena

Grupul american de rock Eagles of Death Metal cânta la Bataclan, la Paris, în seara celor mai sângeroase atacuri teroriste din Franța, de pe 13 noiembrie 2015. Cântărețul Jesse Hugues și chitaristul Eden Galindo au supraviețuit atacului de la Bataclan și sunt părți civile în dosar. Amintim: 3 bărbați ce aveau asupra lor armament și centuri cu explozibil au intrat în sala Bataclan, în timpul concertului celor de la Eagles of Death Metal și au tras în spectatori. 90 de persoane și-au pierdut viața atunci aici iar sute au fost rănite.

De la bara martorilor, extrem de serios, îmbrăcat într-un costum negru la care a asortat o cravată roșie și cu părul prins, cântărețul Jesse Hugues și-a adus aminte de cele întâmplate.

El a venit pentru a spune povestea sa, povestea unui 13 noiembrie 2015 trăit de el, moment care i-a schimbat, pentru totdeaua, viața, după cum s-a exprimat.

Numeroși supraviețuitori ori apropiați ai victimelor au fost prezenți în sala de audiențe pentru a-l asculta pe cântărețul californian și pe fostul chitarist al grupului, Eden Galindo, părți civile în proces.

Jesse Hughes și-a adus aminte că în mijlocul concertului, a auzit tiruri de armă.

"Cunosc sunetul armelor, știam ce urma să se întâmple, simțeam moartea cum se apropia de mine", a explicat cântărețul, cu o voce serioasă.

Concertul a fost întrerupt de tiruri de kalașnikov iar 90 de oameni au fost omorâți.

Cu o voce înecată, cântărețul, în vârstă de 49 de ani, povestește panica resimțită, dorința de a fugi cât mai repede, împreună cu Eden Galindo, chitaristul aflat și el pe scenă.

"Un înger pe nume Arthur ne-a pus într-un taxi și ne-a trimis la un comisariat", și-a amintit el. Este vorba de Arthur Denouveaux, în prezent președintele asociației victimelor atentatelor, Life for Paris.

La comisariat, muzicienii au descoperit zeci de răniți. Si tot aici au aflat că un membru al echipei, britanicul Nick Alexander, a fost împușcat de jihadiști.

În acea seară, "90 de prieteni au fost uciși cu ură, în fața noastră", și-a continuat povestea Jesse Hughes, cu mâinile crispate așezate pe pupitrul de la care depunea mărturia și privind, direct în ochi, membrii curții.

Cântărețul a mărturisit că a ezitat mult timp să urce pe scenă deoarece nu știa dacă are forța de a reveni.

"Atacatorii au încercat să oprească bucuria pe care o oferă muzica, dar au eșuat". "Răul nu a învins", susține cântărețul, care, spune că "a iertat" aceste "suflete sărace" și că se roagă pentru ele. Jesse Hughes este un creștin fervent.

El și-a încheiat mărturia utilizând cuvintele lui Ozzy Osbourne: "you can't kill rock'n'roll" ("nu putem omorî rock'n'roll-ul").

Cu ocazia redeschiderii sălii Bataclan, în  2016, administrația sălii de concerte a precizat că Jesse Hughes, partizan al fostului președinte american Donald Trump și pro-arme, nu mai este binevenit aici.

În diferite interviuri din 2016, Jesse Hughes a menționat că agenții de securitate de la Bataclan ar fi fost complici ai jihadiștilor și a susținut că a văzut musulmani ce petreceau în stradă, în timpul atacului.

Există lucruri peste care nu putem trece, a reacționat atunci, unul dintre directorii sălii Bataclan, Jules Frutos.

La rândul său, chitaristul Eden Galindo, în vârstă de 52 de ani, și el îmbrăcat în negru, a povestit bucuria pe care a resimțit-o înainte de atac: "era un super concert, totul era bine, toată lumea dansa”.

Iar dintr-o dată, a auzit "zgomotul surd" al gloanțelor. Inițial a crezut că era vorba de o problemă de sonorizare, apoi l-a observat pe solist că alerga spre el avertizându-l că există oameni care au deschis focul.

"După, a fost foarte dificl să facem lucrurile în mod normal. Mă simțeam rupt în bucăți", a spus chitaristul, cu capul aplecat și a adăugat, cu o voce stinsă că "nu va mai fi vreodată același om".

Iar adresându-se famiilor victimelor, Eden Galindo a precizat că se "gândește și se roagă, zilnic, pentru ele".

La ieșirea din sala de audiențe, solistul a luat în brațele sale mai multe persoane, părți civile din proces. Unele au plâns și odată cu ele și cântărețul.

După ei, aproximativ 20 de supraviețuitori au povestit experiențele lor, traumatizate și suferința persistentă, la mai bine de 6 ani după atacurile jihadiste, soldate cu decesul a 130 de oameni, în Paris și la periferia capitalei, la Saint-Denis.

Audierile vor continua iar verdictul în proces este așteptat pentru data de 29 iunie.