Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tom Cruise, vedeta zilei la Cannes

cruise_palme_dor.jpg

Tom Cruise a primit o Palme d'or de onoare pentru întreaga sa carierà, 18 mai 2022.
Tom Cruise a primit o Palme d'or de onoare pentru întreaga sa carierà, 18 mai 2022.
Sursa imaginii: 
Twitter @Festival_Cannes/Andreas Rentz/Getty Images

Evenimentul serii de miercuri la Cannes a fost proiecţia filmului «Top Gun: Maverick», urmarea miticului «Top Gun» realizat acum 36 de ani, dar mai ales urcarea pe covorul roşu a echipei filmului în frunte cu carismaticul Tom Cruise. Actorul în vârstă de aproape 60 de ani, a sosit la Cannes la bordul unui elicopter iar urcarea sa pe treptele Palatului Festivalurilor a fost însoţită, în aer, de o o dublă survolare a celebrei Patrouille de France care a lăsat pe cer frumoase dungi tricolore. In sală, înaintea proiecţiei filmului, starul american a primit – surpriza serii – o Palme d’or de onoare pentru întreaga sa carieră.

Ziua lui Tom Cruise la Cannes a început cu o masterclass la care au venit … o mie de participanţi. Cu această ocazie, actorul veşnic tânăr a apărat filmele în sală şi magia marelui ecran. «Fac filme pentru marele ecran. Filmele mele nu o să iasă niciodată direct pe platformele online. A merge la cinema este a împărtăşi o experienţă, indiferent de cultura sau limba noastră. Când iese un film în oraş, îmi pun o şapcă pe cap ca să nu mă recunoască lumea şi merg în sală ca să-l văd» a declarat Cruise în faţa asistenţei care l-a aplaudat îndelung.

Filmul «Top Gun: Maverick » este urmarea lui «Top Gun» - tot cu Tom Cruise – realizat acum 36 de ani. Ieşirea pe piaţă a filmului era iniţial prevăzută în 2020 dar pandemia de Covid-19 a decis altfel. Lungmetrajul reia povestea iniţială numai că Maverick, din pilot de elită acum trei deceni şi jumătate, a devenit azi instructor de zbor. Primul film era în regia lui Tony Scott, cel de acum a fost realizat de Joseph Kosinski.

Patrouille de France deasupra Palatului Festivalurilor din Cannes.
Patrouille de France deasupra Palatului Festivalurilor din Cannes.
Sursa imaginii: 
Twitter @Festival_Cannes/AFP/Loic Venance

Tom Cruise si echipa filmului "Top Gun: Maverick" privind spre cer unde trecea Patrouille de France
Tom Cruise si echipa filmului "Top Gun: Maverick" privind spre cer unde trecea Patrouille de France
Sursa imaginii: 
Twitter @Festival_Cannes/AFP/Christophe Simon

Noua peliculă oferă publicului o plăcută şi impresionantă demonstraţie de forţă a aviaţiei americane dar şi o perfomanţă actoricească remarcabilă din partea lui Tom Cruise. Criticul de la Le Figaro a revăzut primul episod, cel din 1986, şi e de părere că «dacă acum aproape patru decenii, în plin război rece, «Top Gun» a servit ca film de propagandă în  serviciul armatei americane şi l-a transformat pe Tom Cruise în star mondial, noua peliculă îţi dă ameţeli de la primul la ultimul plan. Demenţialele coregrafii aeriene beneficiază şi de o dramaturgie abilă. La bordul unui F-14, o relicvă din anii 80, Cruise nu se teme de nimeni» conchide Le Figaro.

Reamintim, ca şi primul «Top Gun», urmarea a fost şi ea filmată la bordul unor avioane adevărate ale lui US Navy. Pe vremea aceea, în 1986, scenariul se inspira din programul de antrenament al piloţilor de elită de pe baza militară din San Diego, program cunoscut sub numele de Topgun şi care azi nu mai există. Spre deosebire de film care el îşi continuă cariera…

 
Tom Cruise, vedeta zilei la Cannes