Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: "Recentele incidente din Transnistria indică faptul că o propagare a conflictului nu poate fi exclusă"

presedintele_emmanuel_macron_o_primeste_pe_maia_sandu_presedinta_republicii_moldova_palatul_elysee_19_mai_2022._.jpg

Presedintele Emmanuel Macron o primeste pe Maia Sandu, presedinta Republicii Moldova, Palatul Elysée, 19 mai 2022.
Presedintele Emmanuel Macron o primeste pe Maia Sandu, presedinta Republicii Moldova, Palatul Elysée, 19 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Christophe Ena

"Agresiunea inacceptabilă a Rusiei în Ucraina, constituie o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni", spune liderul de la Palatul Elysée, în prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu spune că nu caută o scurtătură pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană, știe că procesul este unul lung și este pregătită să lucreze pentru ca aderarea la Uniunea Europeană să fie posibilă.

Declarația a fost făcută la Palatul Elysée, unde, a fost primită de președintele Emmanuel Macron. Republica Moldova a cerut, oficial, aderarea la Uniunea Europeană pe 3 martie. 

Întâlnirea de la Paris are loc într-un context dramatic, și-a deschis discursul liderul de la Elysée și a explicat: "agresiunea Rusiei în Ucraina constituie o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni și în mod particular pentru Moldova. Cel mai bine o arată recentele evenimente survenite în Transnistria care indică faptul că o propagare a conflictului în statele vecine nu poate fi exlus. Franța rămâne extrem de atentă la situația securitară din regiune și la orice atingere a stabilității, suveranității și a integrității teritoriale a Republicii Moldova".

Președintele francez a salutat generozitatea cu care Republica Moldova a primit refugiații ucraineni. Au fost peste 450.000 de ucraineni care au traversat teritoriul moldovean, după cum s-a exprimat Maia Sandu, zeci de mii au rămas aici iar jumătate dintre ei sunt copii.

Președintele Emmanuel Macron a ținut să explice ideea sa de comunitate politică europeană, ceea ce propusese la începutul lui mai. El spune că este vorba de un complement și nu de o alternativă la procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Republica Moldova a cerut pe 3 martie aderarea la Uniunea Europeană: "Doresc ca un aviz clar să fie oferit de Comisie, cât mai repede în privința acestei cereri de aderare. Recent, am propus un proiect privind crearea unei comunități politice europene. La ea vor putea să adere state democratice, cu același soclu comun de valori europene. Este un complement și nu o alternativă la procesul de aderare. Sper, în orice caz, ca în următoarele săptămâni să avem un raspuns clar pentru Republica Moldova, dat fiind contextul geopolitic, securitar și umanitar".

Proiectul comunității politice europene  a fost deja criticat de unii lideri europeni și va fi discutat la finele lui iunie, în cadrul summitului european.