
Special Paris
Războiul din Ucraina: 20 de state se angajează să furnizeze arme Kievului
soldati_ucraineni.jpg

20 de state se angajează să furnizeze armament suplimentar Ucrainei, pentru a putea să facă față forțelor rusești, anunță ministrul american al Apărării, Lloyd Austin. Acesta a menționat că numeroase state vor dona muniție, sisteme de apărare, tancuri și blindate, ”indispensabile armatei ucrainene”.
Angajamentul a fost luat, printre altele, de Italia, Danemarca, Grecia, Norvegia și Polonia.
Iar președintele Volodimir Zelenski anunță că este pregătit să îl întâlnescă pe omologul rus, Vladimir Putin dar doar pentru a opri războiul din Ucraina.
Liderul de la Kiev a afirmat, luni, că Vladimir Putin este singurul reprezentat al Rusiei cu care este dispus să se întâlnească și doar pentru a opri războiul din Ucraina.
Într-un discurs video prezentat în deschiderea Forumului economic de la Davos, președintele Ucrainei a afirmat că organizarea negocierilor dintre cele două state este din ce în ce mai dificilă. De vină este atitudinea rușilor vizavi de civilii aflați în teritoriile ucrainene pe care le ocupă, susține Volodimir Zelenski.
Lucru neobișnuit: la ediția din acest an, instituțiile guvernamentale și societățile private rusești nu au fost invitate să participe la eveniment. Mai mult, fosta „Casă a Rusiei” – un fel de bază a Moscovei la Davos, creată tocmai pentru acest important eveniment internațional- a fost transformată, de artiști ucraineni, în ”Casa crimelor de război rusești”, care expun aici fotografii cu urmele războiului din Ucraina.
Președintele Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să pună și mai mult presiune pe Moscova.
El a cerut un embargo asupra petrolului, blocarea tuturor băncilor rusești și oprirea comerțului cu Moscova. Companiile străine ar trebui să se retragă complet din Rusia, a cerut, încă o dată, liderul ucrainean.
Președintele american Joe Biden a menținut și el presiunea asupra Moscovei și a menționat că “Rusia ar trebui să plătească un preț pe termen lung” în materie de sancțiuni impuse de Occident, dată fiind “barbaria rusă din Ucraina”. ”Si nu este vorba doar de Ucraina”, a ținut să precizeze liderul de la Casa Albă, întrebându-se “ce semnal ar putea fi trimis Chinei în privința costului unei tentativei de a lua Taiwanul, cu forța?”.
Ideea a fost susținută și de președintele Volodimir Zelenski. Pentru el, lumea se află la o cotitură iar prin sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să fie avertizate și alte state care iau în calcul să recurgă la forță.
Ministrul ucrainean al Economiei a precizat la Davos că ”înțelege faptul că Europa încearcă să estimeze costul pe care îl are închiderea robinetului rusesc. Dar, explică responsabilul de la Kiev, ”în Ucraina, există un război adevărat”.
Ministrul a subliniat că Rusia vrea să distrugă Ucraina și că amenință planeta cu o foamete. Nu avem timp să facem o analiză, avem nevoie să tăiem, complet, Rusia de lumea civilizată”, atenționează responsabilul ucrainean.
În teren, Kiev a admis că situația devine din ce în ce mai complicată în Donbass, unde Moscova bombardează intens. ”Toate forțele rusești sunt concentrate în regiunile Luhansk și Donețk”, a anunțat guvernatorul regiunii Luhansk adăugând că au loc bombardamente aeriene, sunt lansate rachete iar tancurile trag spre clădiri.
Președintele Volodimir Zelenski a precizat, la rândul său, că 87 de persoane au murit într-un atac rus ce a avut loc pe 17 mai, la o bază militară din nordul Ucrainei.