Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criză de grâu: Speculatorii consideră că este momentul investiției în grâu

o_racheta_neexplodata_poate_fi_observata_intr-un_camp_de_grau_din_apropiere_de_kiev_23_aprilie_2022.jpg

O racheta neexplodata poate fi observata într-un câmp de grâu din apropiere de Kiev, 23 aprilie 2022.
O racheta neexplodata poate fi observata într-un câmp de grâu din apropiere de Kiev, 23 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Emilio Morenatti

Criză de grâu: Speculatorii consideră că este momentul investiției în grâu Cursul grâului a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de când India a anunțat că nu mai exportă cereale. Este o decizie care va agrava criza de aprovizionare cu cereale, atenționează statele din G7. Creșterea de prețuri determină și o stare incertă în statele care importă masiv cereale.

Războiul din Ucraina amenință să agraveze criza alimentară mondială. Tot el perturbă grav activitatea agricolă și exporturile de cereale. Ucraina era, până la acest război, al 4-lea exportator mondial de porumb și stătea și mai bine la exporturile de gâu.

Recent, șeful diplomației americane, Antony Blinken cerea "ridicarea blocajului existent în porturile de la Marea Neagră, autorizarea liberei circulații a navelor, a trenurilor și camioanelor ce transportă hrană în afara Ucrainei".

La microfonul RFI, Nicolas Bricas- economist în alimentație, explică această penurie de grâu: "Ucraina exporta  importante cantități de grâu, pe o piață internațională foarte diversă. Rusia este și ea exportatoare de grâu. Pe de o parte sunt restricțiile de export create prin blocajul porturilor ucrainene, iar pe alta – există interdicția de a importa din Rusia, ca urmare a sancțiunilor internaționale. Motiv pentru care, a fost creată o tensiune în plan internațional, prețurile au crescut iar cel mai mult au de suferit statele care importă masiv grâul pentru a se hrăni".

Un ajutor venea și dinspre India, dar, care a decis brusc să oprească exportul.

Nicolas Bricas: "India poate să producă mai mult grâu decât utilizează. Argentina, Statele Unite, Franța, Australia – sunt și ele state exportatoare de grâu. Dar, există um paradox. Pe măsură ce prețul urcă pe piața internațională, comercianții au o tendință de a vinde acolo unde este scump, chiar dacă există riscul să creeze o lipsă de grâu în plan intern. Astfel, pentu ca India să evite să exporte prea mult grâu în condițiile în care prețul crește, guvernul indian a decis să blocheze exporturile, pentru a menține cantitățile existente, în țară".

Creșterea de prețuri la grâu este creată dintr-o penurie reală ori din prea multe speculații?

Nicolas Bricas: "Există o încetinire a exporturilor pe piața internațională, iar ea provoacă o tensiune, este un lucru cert. Iar tensiunile determină creșterea prețurilor. Iar speculatorii consideră că acum este momentul pentru a cumpăra grâul, deoarece, peste câteva săptămâni va fi și mai scump. Deci, este o combinație de realitate și speculație. Dar, deja de un an, adică de dinainte de război, există o creștere constantă, lentă, a prețurilor alimentare. Această creștere este direct legată de prețul petrolului, unul mai mare pe fondul reluării activităților economice după perioada de Covid. Iar astfel, războiul din Ucraina și blocajele ruso-ucrainene vin să accentueze această tendință".

Riscul să ajungem la o foamete ne este invocat de ceva vreme. Nicolas Bricas amintește că în 2008 și în 2011 s-au înregistrat creșteri de prețuri pe piețele internaționale, care, au provocat revolte în state în care exista o exasperare socială – vizavi de guvern, cel mai des. În aceste state în care există o tensiune socială, este adevărat că o creștere de prețuri poate să reprezinte paiele de pe foc. Dar, nu este obligatoriu. Expertul amintește că în 2008 și în 2011, orezul se afla în centrul creșterilor de preț, iar el este baza alimentară în foarte multe state cu o economie nu prea dezvoltată și, deci, a fost mult mai gravă această creștere, atunci. Pentru moment, prețul orezului crește lent, de un an, dar fără să fie accelerat. Însă, conchide expertul francez, prețul orezului trebuie supravegheat precum cratița de pe foc.