Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Au trecut 3 luni de când Rusia a invadat Ucraina

cladiri_distruse_pot_fi_observate_la_mariupol_ucraina_zona_controlata_de_fortele_ruse._.jpg

Cladiri distruse pot fi observate la Mariupol, Ucraina, zona controlata de fortele ruse.
Cladiri distruse pot fi observate la Mariupol, Ucraina, zona controlata de fortele ruse.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Alexei Alexandrov

Au rămas în urmă importante pierderi umane, de ambele părți, chiar dacă Moscova anunță rar decesele înregistrate. Ucraina a cerut aderarea la Uniunea Europeană, iar la fel și Republica Moldova și Georgia. Iar tot pe fondul războiului din Ucraina, Finlanda și Suedia doresc să adere la NATO.

Rusia susține că este foarte determinată să își atingă obiectivele.

Următoarele săptămâni de război vor fi dificile, atenționa, luni, președintele Volodimir Zelenski.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba preciza, marți, că ofensiva rusă din Donbass este o bătălie dusă fără milă și că este cea mai vastă produsă pe sol european, după al Doilea Război Mondial. El a cerut aliaților Ucrainei să accelereze livrările de armament și de muniție.

Iar ministrul german al Economiei a anunțat la rândul său că un embargo al Uniunii Europene asupra petrolului rusesc va fi posibil, în câteva zile. Subiectul nu face, în acest moment, unanimitatea în rândul statelor membre.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care blochează adoptarea unui embargo european pe carburantul rusesc, a estimat «improbabil» să se ajungă la un acord în următoarele zile. Liderul de la Budapesta scrie într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului european că ar fi «contraproductiv»  ca un nou pachet de sancțiuni să fie discutat la summitul din 30 și 31 mai, în absența unui consens.

În acest timp, în cele 3 luni de conflict armat, mai bine de 200 de copii au fost uciși și 400 răniți, a anunțat biroul procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Doar pentru Mariupol, autoritățile vorbesc de 20.000 de morți.    

De partea rusă, surse occidentale evaluează la 12.000 numărul de soldați uciși. Kremlin a vorbit despre "pierderi importante".

Ucraina nu a furnizat niciun bilanț al soldaților care nu mai pot lupta.

Războiul a forțat 8 milioane de ucraineni să se mute în altă parte a țării, arată un raport al ONU. Iar 6,5 milioane au fugit în străinătate, jumătate au traversat granița în Polonia.

În Franța au ajuns 85.000 de mii de refugiați ucraineni, care, sunt în prezent ajutați de autoritățile franceze pentru a putea supraviețui aici, temporar.

Iar Rusia pregătește un proiect de lege prin care va fi eliminată limita de vârstă pentru a fi înrolat în armată.

Recent, săptămâna trecută, ultimul bastion deținut de combatanții ucraineni, la Mariupol, platforma metalurgică de la Azovstal, a căzut în mâinile armatei rusești.  

Ce reprezintă sfârșitul rezistenței de la Azovstal - l-am întrebat pe Ulrich Bounat, analist geopolitic francez: "Pentru ruși, Azovstal reprezintă o victorie importantă deoarece este principalul oraș, practic, ce a fost cucerit din 24 februarie încoace, de la începutul ofensivei rusești în Ucraina. Ideea rușilor era de a realiza un coridor între Crimeea și Rusia. Apoi, victoria este și una de imagine deoarece lupta a fost împotriva batalionului Azov – unitate ce a fost mereu prezentată de propaganda rusă drept arhetipul de neonaziști".

Moscova susține că a făcut un important progres în Donbass, în special în provincia Luhansk. Aici, Rusia susține că este pe punctul să preia controlul.

Ulrich Bounat: "Dintre cele două provincii Luhansk și Donețk – pe care Vladimir Putin le autoproclamase, cu puțin timp înaintea invaziei în Ucraina, drept republici, în cea din Luhansk armata rusă a reușit să avanseze foarte mult. Există, de fapt, un ultim bastion, orașul Sieverodonețk – din regiunea Luhansk, localitate ce numără în jur de 100.000 de locuitori. Constatăm de mai multe zile că armata rusă se apropie de acest orașși că a ras grosso-modo localitățile din jur. În paralel, se înregistrează un alt fenomen. Forțele rusești au reușit să treacă de o perdea de apărare a armatei ucrainene aflată în orașul Popasna, tot în Luhansk. Există așadar o dorință de a cuceri cât mai mult și de a izola, prin tăierea căilor de aprovizionare din restul Donbass".

Ce anume determină această accelerare constatată în ultima perioadă?

Ulrich Bounat: "Ansamblul forțelor rusești se concentrează pe această zonă, care, în sinea ei nu este enormă.  Am trecut de la o tentativă de invazie completă a teritoriului, pe 24 februarie, pentru ca ulterior rușii să se reconcentreze pentru jumătate de teritoriu iar acum, ei mizează pe cucerirea unei benzi de aproximativ 100 de km. Avansul este lent dar, din păcate, sunt rase în drum, localități întregi".

Cum s-ar putea opri acest război?

Ulrich Bounat: "Ambele părți fac în prezent un efort ce nu poate fi susținut pe termen lung. Vorbim de pierderi importante – undeva la 15.000 de oameni, din fiecare tabără. Ministrul de Externe urcrainean avansase recent cifra de 100 de oameni ce mor, zilnic, din tabăra ucraineană. Efortul nu poate fi continuat în aceeași manieră, pe termen lung. După părerea mea, este posibil ca linia frontului să fie înghețată pe termen mediu iar când acest lucru se va întâmpla, diplomația va fi necesară pentru ca măcar să se ajungă la o încetare a focului. Cred că aceasta este și ideea Italiei care a cerut o încetare a focului".

Dar, mai adaugă specialistul, acest acord de  încetare a focului nu va soluționa problema pe termen lung, deoarace nu ne putem imagina că ucrainenii  vor accepta să piardă din teritoriu iar de partea cealaltă, că rușii vor abandona tot ceea ce au obținut de la începutul conflictului.

Mai spunem că, marți, un Tribunal din Moscova a condamnat la închisoare doi bloggeri acuzați că au discreditat forțele rusești și acțiunea lor din Ucraina.