Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China: Reprimarea minorității de uiguri din Xinjiang – dezvăluită de 14 media internaționale

michelle_bachelet_inaltul_comisar_onu_pentru_drepturile_omului_se_intalneste_cu_seful_diplomatiei_chineze_wang_yi_la_dreapta_la_canton_in_sudul_chinei_23_mai_2022.jpg

Michelle Bachelet, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului se întâlneste cu seful diplomatiei chineze, Wang Yi (la dreapta), la Canton, în sudul Chinei, 23 mai 2022.
Michelle Bachelet, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului se întâlneste cu seful diplomatiei chineze, Wang Yi (la dreapta), la Canton, în sudul Chinei, 23 mai 2022.
Sursa imaginii: 
Biroul Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, AFP

"Xinjiang Police Files":  Mii de fotografii cu deținuți printre care se regăsesc femei, minori, persoane în vârstă, aruncă o lumină crudă în ceea ce privește situația musulmanilor uiguri din Xinjiang. Este vorba de o scurgere de fișiere atribuite poliției chineze. Fotografiile au fost publicate, marți, de un grup de 14 media internaționale, printre care și cotidianul francez Le Monde. Pentru Beijing avem de a face cu "zvonuri" pentru a "sabota" vizita înaltului comisar ONU pentru drepturile omului în China, Michelle Bachelet.

Documentele au fos remise, de o sursă anonimă, unui cercetător german, primul om care a acuzat, în 2018 puterea chineză că a încarcerat 1 million de uiguri în centre de reeducare politică.

Beijing a dezmințit mereu această cifră și a vorbit despre "minciuna secolului". A afirmat și că este vorba de centre de formare profesională în care se încearcă deradicalizarea persoanelor interesate de islamism.

Documentele arată că prezența acestor uiguri aici nu este deloc voluntară.

Vizita Înaltului comisar ONU pentru drepturile omului va fi cel mai probabil instrumentalizată de partea chineză, este de părere Marc Julienne - cercetător la Institutul francez pentru Relații Internaționale: "Autoritățile din China au anunțat că vizita se va face într-un circuit închis și au invocat în acest sens, epidemia de Covid. Amintim că strategia "zero Covid" este extrem de drastică. Problema este că în această bulă în care a fost plasată delegația înaltului comisar ONU, nu se pot afla jurnaliști străini. Iar asta înseamnă că misiunea nu va putea beneficia de o acoperire mediatică. Apoi, nu ne putem aștepta la mari lucruri. Chiar Michelle Bachelet a afirmat că așteptările ei sunt foarte mici deoarece este o vizită extrem de controlată de autorități care, vor prezenta doar ceea ce vor dori să arate. Ca o comparație, este ceea ce s-a întâmplat în urmă cu aproape un an, la vizita echipei Organizației Mondiale a Sănătății, la Wuhan. Atunci, reprezentanții OMS nu au fost lăsați să ancheteze epicentrul epidemiei de Covid, piața de animale din Wuhan. Experților OMS li s-a prezentat în schimb cum China a luptat eroic împotriva acestui vírus".

Având o marjă de acțiune atât de limitată, nu există riscul decredibilizării înaltului comisar pentru drepturile omului?

Marc Julienne: "Desigur! Este o vizită ce are un înalt risc politic. La finele acestei misiuni, Michelle Bachelet nu va putea să condamne, clar, în mod deschis, China, deoarece pe de o parte nu va avea elementele materiele pentru a o face. Dar, nu va putea nici să recunoască ori să salute ceea ce autoritățile chineze fac la Xinjiang căci probele acumulate din 2017 arată cu totul altceva – se vorbește despre trafic de organe, încarcerări, sterilizări și muncă forțată.

Acum, autoritățile chineze vor încerca să instrumentalizeze vizita. Ele vor încerca să arate opiniei publice locale că echipa ONU a fost acceptată și că în lipsa probelor, este vorba de o campanie de dezinformare – toate aceste acuzații privind viața uigurilor. 

Deja, ministrul de Externe chinez a afirmat că “vizita va putea să clarifice dezinformarea existentă la adresa uigurilor” iar după cum arată un comunicat de presă al șefului diplomației chineze, Michelle Bachelet ar fi felicitat China în eforturile sale importante în ceea ce privesc drepturile omului".

Toate aceste fotografii ce au fost divulgate în acest moment, ce ne arată ele în plus față de ceea ce se știa deja la adresa uigurilor din Xinjiang?

Marc Julienne:"Sunt mii de fotografii care ar putea servi pentru identificarea victimelor în baza sistemului de recunoaștere facială. Există și doumente scrise despre maniera în care sunt gestionate, militar, taberele de uiguri. Avem probe și noi că în interiorul lor sunt închisori administrate militar iar apoi sunt și ceea ce chinezii numesc “centre de formare profesională” care, sunt centre aflate tot sub pază militară și gestionate de o manieră totalitară".

O femeie în vârstă de 73 de ani este persoana cea mai în vârstă ce este deținută de autoritățile din Xianjiang.

O imagine arată gardieni înarmați care se iau de un deținut aflat în lanțuri.

Uigurii formează majoritatea populației din Xinjiang – regiune cu 26 de milioane de locuitori.

Se încearcă denigrarea autorităților locale de forte anti-chineze, a reacționat, marți, un purtător de cuvânt al diplomației chineze.