Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legislative Franţa: a început campania oficială

afis.jpg

Un angajat municipal din orasul Caen instaleazà panourile pe care se vor lipi afisele electorale, 21 mai 2017.
Un angajat municipal din orasul Caen instaleazà panourile pe care se vor lipi afisele electorale, 21 mai 2017.
Sursa imaginii: 
Mychèle Daniau, AFP

Candidaţii învestiţi pentru legislativele din Franţa programate pe 12 şi 19 iunie şi-au lansat luni campania oficială. In timp ce coaliţia Nupes, condusă de stângistul Jean-Luc Mélenchon, speră să învingă majoritatea prezidenţială, dat marele învingător, partidul de dreapta Republicanii mizează pe un scor onorabil ca să facă uitată înfrângerea ruşinoasă de la recentele prezidenţiale.

Aproape 6.300 de candidaţi s-au lansat în bătălia pentru unul din cele 577 de mandate de deputat. Cifra este în scădere cu 20% faţă de precedentele legislative din 2017, în mare parte graţie acordului găsit de partidele de stânga pentru a se regrupa şi propune candidaţi unici.

Chiar dacă o serie de politicieni sunt déjà în campanie de mai multe săptămâni, deschiderea campaniei oficiale permite declanşarea afişajului electoral. Astfel, afişele cu candidaţii au început să fie instalate în toate comunele din Franţa iar fiecare formaţiune sau coaliţie politică beneficiază de acum încolo de un timp de comunicare politică, mai exact de o serie de spoturi publicitare difuzate pe canalele publice de radio şi televiziune. Campania oficială se termină la miezul nopţii, pe 10 iunie şi se reia, în ipoteza unui al doilea tur, duminică 12 iunie la 8 seara, moment în care se vor cunoaşte rezultatele primului tur.

In aşteptarea acelei date, Jean-Luc Mélenchon, liderul mişcării Franţa nesupusă, are primul miting cu Noua uniune populară, ecologică şi socială (Nupes), miercuri la Paris. Marine Le Pen, preşedinta partidului extremist de dreapta Reuniunea naţională (RN), şi-a programat întâlnirea cu suporterii duminică. Atât Mélenchon cât şi Le Pen vor evoca cu această ocazie puterea de cumpărare, principala preocupare a francezilor.

Din partea majorităţii prezidenţiale, şefa guvernului francez Elisabeth Borne este cea care se va implica în această campanie-fulger de doar două săptămâni. Astfel, încă de luni seara ea a fost în videoconferinţă cu toţi candidaţii alianţei Ensemble!, cea din care face parte şi partidul preşedintelui Emmanuel Macron, La République en Marche rebotezat de curând Renaşterea.

Dacă Mélenchon speră să aibă câştig de cauză după turul doi din 19 iunie pentru a-i impune o coabitare dură lui Macron – ipoteză foarte puţin probabilă – dreapta din partidul Republicanii speră să evite un nou naufragiu după cel înregistrat la recentele prezidenţiale.

Cele mai recente sondaje de opinie dau majoritatea prezidenţială şi coaliţia Nupes umăr la umăr cu vreo 27% din sufragii fiecare. Pe locul doi s-ar clasa RN cu vreo 22% din sufragii în timp ce mişcarea Reconquête! a polemistului de extremă dreaptă Eric Zemmour nu ar culege decât între 5 şi 6% din voturi.

Din cauza modului de scrutin, tabăra prezidenţială şi aliaţii ei ar urma să obţină totuşi o majoritate de mandate, între 290 şi 330. Scorul diminuează însă de la o săptămână la alta punând în pericol majoritatea absolută care este de 289 de mandate. In cazul în care nu ar obţine majoritatea absolută, tabăra preşedintelui va fi nevoită să se alieze punctual cu alte mişcări.

De notat că 14 miniştrii sunt candidaţi, începând cu premiera Elisabeth Borne. Regula impusă de şeful statului este: cel învins demisionează din guvern.

Miza scrutinului din 12 şi 19 iunie este şi participarea. Acum 5 ani ea a fost foarte slabă, doar mai puţin de 50% dintre alegători mergând la urne.

 
Legislative Franţa: a început campania oficială