Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sfert de finală de vis la Roland-Garros. Rafael Nadal îl învinge pe Novak Djokovic, după un meci memorabil jucat la miezul nopţii (Galerie FOTO)

rafa_victoire.jpg

Rafael Nada,l la sfârsitul meciului de miercuri noaptea contra lui Novak Djokovic, 1 iunie 2022.
Rafael Nada,l la sfârsitul meciului de miercuri noaptea contra lui Novak Djokovic, 1 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Pierre René-Worms/RFI

Sfertul de finală al ediției 2022 a turneului de Mare Şlem de la Roland-Garros a semănat cu o finală de zile mari. Novak Djokovic, deținătorul titlului pe zgura pariziană şi numărul 1 mondial, contra lui Rafael Nadal, nr. 5 WTA şi «la el acasă» la Paris unde a câştigat trofeul de 13 ori. În cele din urmă, spaniolul s-a impus în 4 seturi 6-2/4-6/6-2/7-6 după un meci care a durat aproape 4 ore şi un sfert.

Partida contând pentru sferturile de finală a durat exact 4 ore şi 12 minute şi s-a derulat pe timp de noapte, pe terenul Philippe Chatrier, arena centrală de la Roland-Garros, cu tribunele pline, adică circa 15.000 de spectatori, şi cu tribuna presei de asemenea arhiplină.
Un meci istoric, început în ultima zi a lunii mai şi terminat în prima zi a lui iunie – probabil primul meci din istorie care începe într-o lună şi se termină în următoarea - cu scorul final de 6-2/4-6/6-2/7-6 în favoarea lui Rafa.
Primul set a durat 49 de minute şi a fost câştigat uşor de Rafael Nadal cu scorul de 6-2, spaniolul fiind mult mai agresiv şi precis.
Setul al doilea a fost mult mai echilibrat, a durat şi mai mult decât primul - o oră şi jumătate - şi a fost câştigat de Novak Djokovic cu 6-4 după ce numărul unu mondial şi-a reglat jocul în timp ce Rafa părea că încetineşte ritmul.
Al treilea set i-a revenit din nou spaniolului cu 6-2 după doar 38 de minute de joc.
In fine, setul 4 şi ultim al acestei partide memorabile şi intense, pe măsura reputaţiei celor doi adversari, a fost câştigat din nou de spaniol cu 7-6.


Sursa imaginii: 
Pierre René-Worms/RFI

«Sunt foarte emoţionat. Pentru mine este in,credibil să joc aici. Este cel mai important turneu din cariera mea. Mulţumesc tuturor celor prezenţi care m-au susţinut şi încurajat» a spus Rafa la sfârşitul acestei partide nocturne.
Meciul dintre cei doi campioni era considerat de mulți comentatori drept adevărata finală a acestei ediţii. Tragerea la sorți a decis însă altceva şi meciul cel mai aşteptat al turneului parizian a avut loc 5 zile mai devreme.


Sursa imaginii: 
Pierre René-Worms/RFI


De notat că publicul de la acest meci a fost clar in favoarea lui Rafa, probabil şi din cauza atitudinii uneori sfidătoare sau nervoase a adversarului său sârb.
A fost a 59-a întâlnire dintre cei doi. În ciuda înfrângerii sale, Novak Djokovici conduce mai departe în partidele directe cu Rafaela Nadal cu scorul 30-29.


Sursa imaginii: 
Pierre René-Worms/RFI


Meciul de acum, jucat în "night session" adică începând cu 9 seara, s-a terminat a doua zi, miercuri,  practic la ora 1 şi un sfert noaptea şi a fost difuzat, gratuit, pe canalul firmei Amazon, lucru care a stârnit polemici în Franța.

Centralul de la Roland-Garros era arhiplin pentru sfertul de finalà Djokovic-Nadal.
Centralul de la Roland-Garros era arhiplin pentru sfertul de finalà Djokovic-Nadal.
Sursa imaginii: 
Pierre René-Worms/RFI


În semifinală, penultima etapă înaintea unui eventual al 14-lea trofeu parizian, Rafael Nadal se va întâlni cu germanul Alexander Zverev, nr. 3 mondial.