
Special Paris
China: Shanghai iese din carantină dar răul economic este făcut
angajati_imbracati_in_combinezoane_sanitare_pregatesc_pentru_vanzare_legume_proaspete_intr-un_magazin_din_shanghai_16_mai_2022._.jpg

În plan economic, analiștii vorbesc de pagube imense, în urma strategiei «zero Covid» impusă de autoritățile comuniste.
Françoise Nicolas este directoarea Institutului francez de relații internaționale pentru Asia Centrală și cercetător la Universitatea Paris-Est Marne-la-Vallée: "Ceea ce este sigur: președintele Xi Jinping se ține de strategia zero Covid, una foarte costisitoare din punct de vedere economic deoarece în mai multe orașe economia a fost oprită în numele acestei strategii anti-Covid. Automat, există un impact asupra creșterii economice. Iar în realitate, nu doar Shanghai a fost plasat în carantină, ci între 35 și 50 de orașe, total ori parțial. Sunt orașe de mai mică dimensiune astfel că nu au atras atât de mult atenția precum a fost cazul capitalei economice, Shanghai. Dar, ansamblul economiei chineze a fost, practic, afectat. Creșterea economică a încetinit puternic".
Săptămâna aceasta, premierul Chinei Li Keqiang estima că economia națională se află într-um moment critic, într-o oarecare măsură chiar mai important decât a fost cazul în 2020. Există o strategie de relansare a economiei?
Françoise Nicolas:"Se pare că va fi implementat un program de relansare a economiei. El cuprinde investiții masive și este caracteristic Chinei – de fiecare dată când economia suferă, sunt lansate mari proiecte de investiții în infrastructură, în mod special, dar care permite demararea economiei. Marea problemă a acestei strategii este că, într-un fel, avem de a face cu o creștere artificială deoarece nu toate investițiile sunt productive. Premierul a cerut autorităților locale de a relansa mașina ori, altfel spus, este pusă presiunea pe spatele unor autorități dar cert este că nu va fi ușor de repornit economia".
Mulți analiști se tem, însă, că nu doar China are de suferit ci, că vor exista repercursiuni pe ansamblul planetei.
Françoise Nicolas: "Marea problemă este că economía chineză înseamnă o parte importantă din economía mondială. Este o sursă de producție de piese și produse intermediare pentru restul economiei mondiale. Astfel că atunci când economía Chinei merge prost, întreaga economie a planetei poate fi afectată. Să nu credem că aceste consecințe negative se vor limita la teritoriul chinez. Ceea ce se întâmplă în China se resimte și în afara ei".
Françoise Nicolas este de părere că, din punct de vedere politic, Xi Jinping nu își va schimba tactica. Ea a fost prezentată ca o reușită iar dacă ar încerca să renunțe la ea, ar însemna să recunoască, practic, faptul că s-a înșelat atunci când a decis strategia “zero Covid” iar acest lucru este exclus complet. În plus, dacă se va înregistra o nou val de Covid, este posibil ca tot la strategia “zero Covid” să se ajungă – orașe întregi ar putea fi plasate în carantină iar economia lor oprită.