Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Probleme pe internet pentru votul francezilor din străinătate

vote.jpg

Numàràtoare de voturi, Franta, 24 aprilie 2022.
Numàràtoare de voturi, Franta, 24 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AFP

Votul francezilor din străinătate pentru legislativele din 12 şi 19 iunie a durat patru zile şi s-a terminat miercuri la prânz. El a fost marcat de o serie de incidente tehnice pe care Ministerul francez de externe spune că le-a rezolvat. Aceste dificultăţi, ca şi riscurile pentru securitatea votului, îndepărtează însă ipoteza unei extinderi la scară mai largă a acestui mod de a vota.

Potrivit Ministerului francez de externe, circa 250.000 de francezi stabiliţi în străinătate au votat prin internet ca să-i desemneze pe unul din cei 11 deputaţi care îi vor reprezenta în Adunarea naţională - Camera depuţatilor din Franţa.

Pentru aceste 11 circumscripţii electorale din străinătate, repartizate geografic – Asia, Europa de est, America de nord, etc. – votul pe internet este posibil din 2012. Atunci s-a testat pentru prima oară. La scrutinul din 2017 nu s-a putut însă vota electronic de teama cyberatacurilor în contextul în care alegerile americane din anul precedent, 2016, fuseseră marcate de bănuieli de fraudă pe internet care au dus la alegerea lui Donald Trump.

Pot vota prin internet doar francezii stabiliţi în strănătate care s-au înscris în prealabil pe listele electorale consulare. E vorba de circa 1,6 milioane de cetăţeni. De vineri şi până miercuri, mulţi dintre cei care au vrut să voteze au întâmpinat probleme tehnice. În general, din cauza adreselor lor electronice de la anumiţi provideri cum ar fi Yahoo!, AOL, Verizon şi ATT. Încă din prima zi de vot, 27 mai, candidaţii din respectivele circumscripţii au primit plângeri de la alegători care nu puteau vota. În particular, ei nu reuşeau să recupereze codurile secrete pentru a-şi putea valida alegerea.

Conştienţi de probleme, tot week-end-ul trecut, tehnicienii de la Quai d’Orsay – sediul MAE francez – au mobilizat echipele tehnice pentru a repara respectivele probleme. Probeleme pe care responsabilii ministeriali spun că nu le-au întâlnit în timpul celor două teste la scară mare pe care le-au realizat de curând.

Luni, o soluţie tehnică a fost găsită şi s-a lansat un apel voluntarilor ca să testeze din nou sistemul. Cei care întâmpinau mai departe eventuale probleme erau invitaţi să intre în contact cu celula de asistenţă tehnică pusă pe picioare de minister.

In Franţa, votul electronic revine adesea în discuţie şi este propus ca soluţie pentru a combate absenteismul tot mai mare. La ultimele alegeri regionale, doar o treime dintre alegători s-a deplasat la urne la primul tur de scrutin.

Din păcate, incidentele de acum, criticate şi comentate non-stop pe reţelele de socializare, riscă să compromită, cel puţin pe termen scurt şi mediu, implementarea la scară largă a votului electronic. Asta cu toate că a le permite francezilor din străinătate să voteze de la distanţă a fost, în 2017, una dintre promisiunile de campanie ale candidatului de atunci Emmanuel Macron. In opinia lui, acest sistem viza „modernizarea imaginii politicii”. O modernizarea cerută de ani de zile şi de francezii din afara ţării dar care, din cauza rateurilor de acum, a eşuat. Mai ales că aceste rateuri pun la grea încercare şi încrederea pe care o pot avea respectivii alegători în fiabilitatea organizării scrutinului în astfel de condiţii. Ca să-i atragi pe alegători chiar şi pe net, e nevoie săfie zero erori şi nicio falie de securitate, spunea un specialist citat de colegii noştri de la France 24.

Momentan, Estonia este singura ţară europeană care a optat pentru votul online la toate alegerile. Tara baltică a putut face aceste lucru graţie adoptării masive a cardului de identitate biometric.

 
Probleme pe internet pentru votul francezilor din străinătate