Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Volodimir Zelenski s-a deplasat, din nou, pe front

Protest împotriva vizitei în Serbia a sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, Belgrad, 6 iunie 2022. Lavrov a fost nevoit sa îsi anuleze vizita dupa ce state vecine Serbiei au închis spatiul aerian pentru avionul ministrului de Externe al Rusiei.

Protest împotriva vizitei în Serbia a sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, Belgrad, 6 iunie 2022. Lavrov a fost nevoit sa îsi anuleze vizita dupa ce state vecine Serbiei au închis spatiul aerian pentru avionul ministrului de Externe al Rusiei.
Protest împotriva vizitei în Serbia a sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, Belgrad, 6 iunie 2022. Lavrov a fost nevoit sa îsi anuleze vizita dupa ce state vecine Serbiei au închis spatiul aerian pentru avionul ministrului de Externe al Rusiei.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Darko Vojinovic

În Ucraina, mai exact în Donbass, în estul țării, situația pare tot mai complicată la Severodonetsk. Este o localitate strategică deoarece este vorba de capitala administrativă a regiunii Luhansk.

În week-end, forțele ucrainene dădeau semne că recâștigă terenul pierdut dar, luni, guvernatorul regiunii, estima că situația s-a agravat ca urmare a intensificării bombardamentelor rusești la Severodonetsk și în orașul vecin, Lîsîceansk, unde, s-a deplasat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski s-a reîntors pe front, în regiunea Luhansk, la doar 2 km de orașul Severodonetsk.

Şeful statului a dorit să aducă susținerea trupelor sale, după cum a precizat într-un video postat pe rețelele sociale: "Sunt mândru de toți cei pe care i-am întâlnit, de cei cărora le-am strâns mâna, de cei cu care am comunicat și pe care îi susțin. Le-am dus ceva militarilor dar nu am să detaliez. Iar de la ei am plecat cu încredere și cu forță. Le doresc sănătate. Le salut părinții lor. Ne dorim, nouă tuturor, victoria. Glorie Ucrainei".

Volodimir Zelensky susține că a reușit să aprofundeze situația de pe front și, s-a deplasat și la Zaporijea, în sudul țării, unde, s-a întâlnit cu refugiați de la Mariupol. Aici se află familii compuse din femei, copii și persoane în vârstă. Bărbații sunt pe front. Președintele a adus un omagiu celor care și-au pierdut viața pentru a apăra Ucraina.

Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denunță "decizia fără precedent” a 3 state europene care au închis spațiul aerian pentru a-l împiedica pe responsabilul rus să se deplaseze în Serbia.  Serghei Lavrov s-a plâns că nu a primit explicații pentru acest gest.  

Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis spațiul aerian pentru avionul care trebuia să îl transporte pe diplomatul rus la Belgrad, luni.

Serghei Lavrov a reacționat imediat : “Ceva inimaginabil s-a produs: unui stat suveran i-a fost refuzat dreptul de a-și exersa politica externă. Este un exemplu ce arată până unde NATO și Uniunea Europeană pot să meargă aplicând cele mai urâte instrumente împotriva celor care nu doresc să își sacrifice principiile în favoarea regulilor impuse de Occident. Dacă vizita ministrului rus de Externe în Serbia este considerată de Occident ca o catastrofă majoră, asta arată că lucrurile nu funcționează preá bine în Occident”.

Ministrul de Interne de la Belgrad a precizat că regretă că Serghei Lavrov nu a mai putut ajunge la întâlnire și l-a calificat pe Lavrov drept un « mare prieten al Serbiei ». El a adăugat și că este foarte mândru că Serbia nu face parte din isteria antirusă ».

Între timp, chestiunea livrărilor de arme a devenit un subiect important, după ce liderul de la Kremlin a atenționat că va lua în considerare noi ținte în cazul în care îi vor fi furnizate Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune.

Statele Unite au promis un ajutor în acest sens, un ajutor condiționat însă : Kievul să nu vizeze teritoriul rusesc.

În schimb, duminică, Rusia a bombardat regiunea Kiev cu 4 rachete cu rază lungă.

Moscova a precizat că a vizat și distrus blindate ce erau stocate într-un atelier de reparații a trenurilor, lucru negat de Kiev.

În privința livrărilor de arme, există o nebuloasă căci este greu de știut cantitatea de arme livrate Kievului, explică Dominique Trinquand - expert militar și fost șef al misiunii militare franceze pentru Națiunile Unite :

«Este extrem de dificil din două motive: mai întâi se face un anunț. Iar între un anunț și livrări se întâmplă destul de multe lucruri. Mai întâi, armamentul este scos din depozite, adus până la frontiera ucraineană iar aici precizez că între frontiera polonezo-ucraineană și Donbass, sunt 1.200 de km. Apoi, există bombardamentele rușilor care, pot aduce acest armamanet la o anumit nivel de uzură dar pe care nu sunt capabil să îl definesc. Deci, totul este un pic în ceață. Este foarte difícil de știut, între ce a fost anunțat și ce a fost livrat… ce s-a întâmplat cu adevărat".

Președintele Volodimir Zelenski a indicat, luni, pe Twitter, că a discutat cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson de un nou pachet de măsuri prin care Ucrainei i se va acorda asistență militară britanică.

Mai exact, Londra va furniza Kievului lansatoare de rachete cu o rază de 80 de km.