Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: Emmanuel Macron întoarce spatele unor aliați ai Ucrainei pentru a "nu umili Rusia"

Ministrul ucrainean de Externe crede ca apelurile lansate de presedintele Frantei, Emmanuel Macron pentru ca Rusia sa nu fie umilita, "pot doar sa umileasca Franta".

Ministrul ucrainean de Externe crede ca apelurile lansate de presedintele Frantei, Emmanuel Macron pentru ca Rusia sa nu fie umilita, "pot doar sa umileasca Franta".
Ministrul ucrainean de Externe crede ca apelurile lansate de presedintele Frantei, Emmanuel Macron pentru ca Rusia sa nu fie umilita, "pot doar sa umileasca Franta".
Sursa imaginii: 
AP Photo/Francois Mori, Paris, 7 iunie 2022.

O mică frază pronunțată de președintele Emmanuel Macron a făcut pe mulți responsabili să își pună semne de întrebare vizavi de poziția Franței în războiul declanșat de Kremlin în Ucraina."Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele vor înceta, să putem să construim o ieșire diplomatică", a afirmat șeful statului, într-un interviu acordat la finele săptămânii trecute. Președintele a mai adaugat că este covins că “este rolul Franței de a fi o putere mediatoare”. Aceleași apropouri au fost făcute și în Parlamentul European, la Strasbourg, pe 9 mai, când a fost anunțată dorința Franței de a menaja Moscova, pentru a pregăti eventualele negocieri.

Primii care au reacționat au fost liderii ucraineni. Ministrul ucrainean de Externe consideră că "apelurile de a nu umili Rusia pot doar să umilească Franța iar Ucraina se va concentra pe modul în care va pune la locul ei, Rusia".

La Kiev, ideea de a se împrieteni cu Rusia lui Vladimir Putin, considerat drept un criminal de război după mai bine de 100 de zile de distrugeri masive și de atrocități, este dificil de acceptat, scrie publicația Le Monde.

Şeful de la Kremlin nu mai este considerat drept un interlocutor de încredere de responsabilii ucraineni, ci, este inamicul de care trebuie să se descotorosească.

Președintele Parlamentului ucrainean, declara la Paris, săptămâna aceasta, că «lideri ruși și Vladimir Putin sunt cei care umilesc Rusia».

Ucrainenii au început să aibă dubii vizavi de adevăratele intenții ale liderului de la Palatul Elysée, scrie Le Monde, cu atât mai mult cu cât Kievul încearcă să obțină statutul de candidat la Uniunea Europeană și așteaptă o susținere clară din partea Parisului, înainte să i se termine mandatul la șefia Consiliului Uniunii Europene, la finele lui iunie.

Cert este că președintele Volodimir Zelenski nu a apreciat propunerea făcută de Emmanuel Macron de a fi creată o "comunitate politică" de statele care doresc să intre în UE dar fără să precipite aderarea.

Reacții au venit și dinspre capitalele europene.

Președintele comisiei de politică externă a Parlamentului estonian se întreba dacă «președintele francez caută căi prin care să îl salveze pe criminalul de război, Vladimir Putin». Mesajul a fost postat pe Facebook alături de o poză cu un copil ce se regăsea pe un pat de spital, cu un picior amputat.

Pentru responsabilul estonian, cea mai bună cale de a ajuta Ucraina este de a-i furniza armamentul necesar pentru a putea înfrânge Rusia și nu de a-l menaja pe șeful de la Kremlin.

Sefa executivului de la Tallinn consideră, la rândul ei, că cel mai important este "să îi fie date Ucrainei instrumentele de a câștiga războiul și de a izola Rusia".

La rândul său, Michael McFaul - fostul ambasador al Statelor Unite în Rusia, din mandatul lui Barack Obama, declară că "Vladimir Putin nu va negocia atât timp cât armata sa nu va avansa, umilit sau nu. Iar Emmanuel Macron ar trebui să se concentreze pe acest lucru", consideră expertul american în diplomație.

Iar un alt diplomat american, citat de Le Monde, subliniază, la rândul său, că Vladimir Putin își face planuri pentru a anexa teritoriul cucerit până acum și "speră, că președintele francez nu va accepta acest lucru, unul complet ilegal … pentru a nu-l umili pe omologul rus".

«Cei care anexează teritorii în secolul XXI ar trebui nu doar umiliți ci opriți», a precizat diplomatul american Daniel Fried, consultant la Atlantic Council.

Iar un diplomat francez citat de Le Monde, subliniază că "într-un moment în care Donbass este în flăcări și în sânge, ucrainenii se regăsesc, într-un fel, într-o situație comparabilă cu ceea ce a fost pentru francezi, în 1917, bătălia de la Verdun". Diplomatul francez consideră că Emmanuel Macron ar trebui, mai degrabă, să se deplaseze la Kiev. Până acum, el nu a făcut nicio promisiune în acest sens, Kievului, care, îl presează să se deplaseze acolo, pentru a vedea situația de pe front.