Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


14 iulie Franța: Militari români vor defila la Paris, pe Champs Elysées

defilarea_aeriana_va_fi_deschisa_prin_traditionala_trecere_a_patrulei_aeriene_franceze_si_se_va_incheia_cu_zborul_unei_drone_utilizate_de_franta_in_sahel_pentru_vanarea_jihadistilor._.jpg

Defilarea aeriană va fi deschisă prin tradiționala trecere a Patrulei aeriene franceze și se va încheia cu zborul unei drone utilizate de Franța în Sahel, pentru vânarea jihadiștilor.
Defilarea aeriană va fi deschisă prin tradiționala trecere a Patrulei aeriene franceze și se va încheia cu zborul unei drone utilizate de Franța în Sahel, pentru vânarea jihadiștilor.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Michel Euler

Militari români vor defila la Paris cu ocazia zilei naționale a Franței, pe 14 iulie. Defilarea militară de anul acesta va fi dedicată Ucrainei și va fi dat onorul statelor europene din flancul estic dar și trupelor franceze care activează în cadrul NATO.

2022 - este anul în care războiul s-a întors în Europa, odată cu conflictul declanșat pe 24 februarie de Moscova, în Ucraina.

Parada de ziua Franței va fi deschisă pe Champs Elysées cu o defilare a drapelelor a 9 state invitate, printre care se numără numeroși vecini ai Rusiei: Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia.

Li se vor alătura militari francezi care se află, în acest moment, în România, în cadrul operațiunii NATO.  

De la începutul războiului în Ucraina, Parisul și-a consolidat misiunile în estul Europei iar în același timp și-a redus prezența militară în Sahel, în Mali în special.

Acest 14 iulie va fi marcat de gravitatea contextului internațional, a explicat pentru France Presse generalul francez Christophe Abad – guvernatorul militar al Parisului, care, își dorește ca defilarea să scoată în evidență necesitatea absolută de solidaritate strategică cu partenerii europeni de pe flancul estic.

Aproximativ 500 de soldați francezi s-au deplasat de urgență, la finele lui februarie, în România, pentru a consolida aici prezența NATO.

Mai exact, ei fac parte din Forța cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat a NATO și se află la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, în apropiere de Constanța,

În total, aici se află 1.000 de soldați din șase țări NATO printre care americani, belgieni, olandezi și italieni.

Avioane de supraveghere maritimă franceză patrulează în mod regulat deasupra apelor românești.

Franța participă, de asemenea, la misiuni terestre și aeriene în Estonia iar avioane de luptă Rafale contribuie la protejarea spațiului aerian polonez.

"Să dăm mai departe flacăra" este tema ediției din 2022 și are o triplă semnificație: cea a legăturii dintre armată și stat dar se referă și la flacăra Rezistenței franceze pe care o reprezenta foarte bine Hubert Germain, eroul care a luptat pentru eliberarea Franței de sub ocupația Germaniei naziste începând cu 1940 și care s-a stins din viață, în 2021, la vârsta de 101 de ani. Si, nu în ultimul rând, este vorba și de flacăra olimpică, cea care, se află deja la Paris până la Jocurile Olimpice din 2024 ce se vor derula în capitala Franței.

De altfel, militari ce au obținut medalii olimpice vor participa, de asemenea, la defilarea de pe Champs Elysées de anul acesta.

Iar tot cu această ocazie, Franța va prezenta noile echipamente ale armatei franceze. Vor defila, pentru prima dată vehicule blindate de recunoaștere și luptă Jaguar dar și blindate multirol Griffon.

Iar vechiul elicopter Alouette, va zbura, pentru ultima dată pe cerul parizian, după ce s-a aflat în serviciul armatei franceze pe toate continentele planetei.

Defilarea aeriană va fi deschisă prin tradiționala trecere a Patrulei aeriene franceze și se va încheia cu zborul unei drone utilizate de Franța în Sahel, pentru vânarea jihadiștilor.

Spectacolul se va încheia în muzică – un cântec a fost special conceput pentru această ocazie. Se numește Franța și va fi interpretat de Candice Parise.