Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ankara: Rusia impinge mingea Ucrainei pentru deblocarea exporturilor de cereale

ministrul_de_externe_rus_serghei_lavrov_si_omologul_turc_mevlut_cavusoglu_ankara_8_iunie_2022.jpg

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov si omologul turc, Mevlut Cavusoglu, Ankara, 8 iunie 2022.
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov si omologul turc, Mevlut Cavusoglu, Ankara, 8 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Burhan Ozbilici

Eforturile Turciei de a garanta trecerea, în condiții de siguranță, a cerealelor blocate în porturi de la Marea Neagră, s-au lovit de obiecții venite atât dinspre Kiev cât și dinspre Moscova. Guvernul ucrainean a denunțat cerințele nerezonabile ale Rusiei.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, al 3-lea și al 4-lea exportator mondial de cereale, a agravat creșterea de prețuri la alimente și pune în pericol aprovizionările alimentare mondiale.

Națiunile Unite caută să pună în aplicare un mecanism, împreună cu Kiev, Moscova și Ankara, prin care să fie reluate exporturile de cereale, de la porturile ucrainene aflate la Marea Neagră, prin intermediul unor culoare maritime securizate. 

Aflat la Ankara, ministrul rus de Externe, Serghi Lavrov, cerea Ucrainei să își demineze porturile pentru a asigura securitatea exporturilor. Dar, Ucraina se teme că ar putea fi atacată pe cale marítimă, dacă va demina. 

La rândul ei, Moscova cere ca sancțiunile împotriva Rusiei vor fi ridicate, pentru ca cerealele rusești să fie exportate, a precizat purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Serghei Lavrov susține că Moscova este pregătită să garanteze securitatea navelor care doresc să iasă din porturile ucrainene, în cooperare cu Ankara. Dar, a reluat fraza și a detaliat că "dacă partea ucraineană este pregătită să securizeze trecerea printre mine, așadar, chestiunea este rezolvată", a nuanțat Serghei Lavrov. El a adăugat și că Rusia "nu va încerca să profite de retragerea minelor pentru a ataca Ucraina pe mare".

La cererea Națiunilor Unite, Turcia și-a propus ajutorul pentru a escorta un astfel de convoi, în ciuda minelor detectate în apropiere de coasta turcă, în contextul invaziei rusești a Ucrainei.

Pentru șeful diplomației turce, "planul ONU este rezonabil și realizabil iar Ucraina și Rusia ar trebui să îl accepte".

Cel mai bine explică situația un diplomat turc prezent la negocieri, citat de AFP, care spune că "Turcia a pregătit planurile unor culoare alimentare securizate. Ele au fost prezentate Rusiei dar Moscova a trimis mingea Ucrainei".

Între timp, ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio se teme că blocajul existent în porturi ar putea duce la moartea a milioane de persoane.