
Special Paris
Soldați ucraineni, capturați la Mariupol, au fost transferați în Rusia
Fotografia a fost realizata de fortele speciale ucrainene din regimentul Azov, la platforma metalurgica Azovstal, înainte ca regimentul care a luptat aici, timp de aproape 3 luni, sa se predea, 16 mai 2022.

Mai bine de 1.000 de soldați ucraineni, care au fost capturați la Mariupol, au fost transferați în Rusia și vor face obiectul unei anchete, scrie agenția rusă Tass.
Acești soldați riscă să nu beneficieze de statutul de prizonieri de război. Rusia considera că batalionul Azov, de la plataforma metalúrgica Azovstal, este un grup terorist și neonazist.
Pe de altă parte, Ucraina va judeca 8 noi dosare ce vizează crime de război, în afara celor 3 condamnări deja pronunțate la adresa unor soldați ruși, anunță procuroarea generala Ucrainei, Irina Venediktova.
Ucraina a deschis mai bine de 16.000 de anchete privind eventuale crime de război comise în cadrul invaziei rusești.
Moscova neagă acuzațiile potrivit cărora forțele sale, prezente în Ucraina, ar fi săvârșit crime de război.
În altă ordine de idei, Moscova va reacționa la decizia Franței de a suspenda difuzarea unor canale de televiziune rusești, declară purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe.
Un răspuns va fi dat pe subiect, a subliniat responsabila de la Moscova, dar fără să detalieze.
Rusia a avertizat, luni, media americană că riscă să îi fie retrasă acreditarea, dacă, nu va fi ameliorat tratamentul aplicat jurnaliștilor ruși prezenți în Statele Unite.
ARCOM, autoritatea franceză de reglementare a spațiului audiovizual a decis, în martie, după ce Rusia a invadat Ucraina, interzicerea canalelor rusești RT și Sputnik. Este o măsură luată în cadrul unui pachet de sancțiuni decise de Uniunea Europeană, la adresa Moscovei.
Iar două regiuni ucrainene se pregătesc să organizeze referendumuri pentru anexarea teritoriilor la Federația Rusă.
Noua administrație instalată în regiunea ucraineană Zaporijea prevede organizarea, spre finele anului, a unui referendum în privința anexării la Federația Rusă, potrivit unui responsabil rus citat de mai multe agenții rusești.
“Populația va decide viitorul regiunii, în cadrul unui referendum prevăzut să aibă loc anul acesta”, a precizat responsabilul pro-rus. El a adăugat că administrația locală va pune în practică proiectul chiar dacă forțele rusești nu vor reuși să preia controlul întregii regiuni.
Forțele rusești controlează aproximativ 60% din acest teritoriu și au instalat aici o administrație de tranziție, care, pregătește întregul proces de anexare a regiunii la Federația Rusă.
Înainte de invazia rusă, regiunea număra aproximativ 1,6 milioane de locuitori.
Regiunea Zaporijea, aflată în sud-estul Ucrainei, a fost printre primele căzute în mâinile forțelor rusești, la începutul invaziei. În schimb, orașul Zaporijea se află, în continuare, sub controlul ucrainean.
Si autoritățile pro-ruse din provincia Herson au evocat proiectul organizării unui referendum.
Populația locală va decide asupra viitorului acestor regiuni, a precizat, la rândul său, Kremlinul.
Pentru Ucraina, orice referendum organizat sub ocupația rusă, este ilegal.
Kiev nu a recunoscut niciodată legalitatea referendumului organizat în Crimeea, în 2014, de autoritățile de la Moscova, în ceea ce privește anexarea peninsulei la Rusia.