Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri legislative Franța: Cine va obține cel mai bun scor, duminică?

Paris, 8 iunie 2022: Un barbat trece pe lânga afisele elctorale pentru alegerile legislative, planificate sa aiba loc pe 12 si pe 19 iunie 2022.

Paris, 8 iunie 2022: Un barbat trece pe lânga afisele elctorale pentru alegerile legislative, planificate sa aiba loc pe 12 si pe 19 iunie 2022.
Paris, 8 iunie 2022: Un barbat trece pe lânga afisele elctorale pentru alegerile legislative, planificate sa aiba loc pe 12 si pe 19 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Francois Mori

Cine va obține cel mai bun scor la alegerile legislative de duminică? Este întrebarea care frământă, zilele acestea, analiștii și, bineînțeles, politicienii francezi. Duminică are loc primul tur al alegerilor legislative.

Cot la cot în intențiile de vot, constată publicația franceză Le Monde referindu-se la majoritatea prezidențială și la Nupes – Noua uniune populară, ecologică și socială – ambele se regăsesc în această cursă electorală, într-un context de absenteism puternic.

În urma ultimului sondaj publicat chiar de Le Monde, intențiile de vot în favoarea candidaților de la Nupes se situează la 27,5%. Candidaturile majorității prezidențiale, strâng, 28% din intențiile de vot.

Iar dacă adunăm scorul estimat pentru candidații de extremă dreaptă, ajungem la un total de 25, 5%. Cele trei familii electorale reprezintă, așadar, peste 80% din intențiile de vot.

Același sondaj arată că este posibil ca la scrutinul din 12 iunie să se înregistreze un record de absenteism. Rata de participare se află între 44 și 48 %.

"Absenteismul este prost pentru sănătatea democratică și la fel de nefast pentru candidați", titrează jurnalul L’Union.

Politologul Jérôme Jaffré declară în Le Figaro, că «jocul electoral este foarte deschis. Președintele ar putea să obțină o majoritate absolută, 289 de deputați, ceea ce îi va permite să își pună în aplicare programul politic”. Dar, amintește expertul, “opinia publică franceză este foarte critică în ceea ce privește puterea executivă, fie că este vorba de Emmanuel Macron fie de Élisabeth Borne. Această impopularitate a puterii, este complet nouă, într-o perioadă post-prezidențială”, observă analistul politic.

În plus, în mare parte, francezii nu și-l doresc la Matignon pe liderul mișcării Franța nesupusă, Jean-Luc Mélenchon.

"Astfel că, fie candidații macroniști vor obține majoritatea fie nicio coaliție nu o va obține, ceea ce va fi o premieră, din 1962 încoace", explică Jérôme Jaffré.

În altă ordine de idei, trebuie menționat că la doar câteva zile de primul tur al alegerilor legislative, Nupes se confruntă cu o decizie judiciară ce ar putea putea pune sub semnul întrebării chiar existența alianței de stânga.

Practic, procesul de aderare al Partidului Socialist la Nupes a fost invalidat de justiție.

Tribunalul judiciar din Créteil a stabilit că Partidul Socialist trebuia să decidă în cadrul unei convenții naționale posibilitatea aderării la Nupes.

De fapt, Consiliul național a PS este cel are a validat, pe 5 mai, cu 62% din voturi, integrarea socialiștilor în Noua uniune populară, ecologică și socială.

Socialiștii trebuie să organizeze o convenție națională în termen de 30 de zile, a stabilit judecătorul. 

Socialiștii au decis să facă apel la decizie și susțin că dezbaterea pe fondul chestiunii va fi tranșată în cadrul unui congres ce se va derula..la toamnă.

Totuși, judecătorul nu a anulat acordul care leagă socialiștii de alianța Nupes.