Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legislative Franţa: duel la distanţă Macron-Mélenchon

macron.jpg

Presedintele Emmanuel Macron sosind la Gaillac, departamentul Tarn, 9 iunie 2022.
Presedintele Emmanuel Macron sosind la Gaillac, departamentul Tarn, 9 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Caroline Blumberg, AFP

Campania electorală pentru legislativele din Franţa, programate pe 12 şi 19 iunie, intră pe ultima sută de metri. Preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat joi în provincie unde le-a cerut alegătorilor să-i ofere «o majoritate puternică şi clară». De partea sa, stângistul Jean-Luc Mélenchon, liderul mişcării Franţa nesupusă, a făcut şi el miting în provincie atacându-l frontal pe şeful statului dar mai ales pe prim-ministra ţării, Elisabeth Borne, fostă socialistă ca şi el.

Sondajele de opinie dau fiori pe spatele majorităţii prezidenţiale. Cu doar trei zile înainte de primul tur de scrutin, tabăra prezidenţială este umăr la umăr cu Nupes, Noua uniune populară, ecologică şi socială, creată la iniţiativa lui Jean-Luc Mélenchon în jurul mişcării sale Franţa nesupusă asociată cu socialiştii şi ecologiştii francezi.

Ca să se diferenţieze de tabăra stângii, actualmente într-o dinamică excelentă, pozitivă, Emmanuel Macron a abordat în departamentul Tarn unde se afla în campanie chestiunea securităţii, apreciată şi de alegătorii de extremă dreaptă. Fără a-i numi direct pe Mélenchon sau pe Marine Le Pen şi Eric Zemmour, în discursul său, preşedintele Franţei a criticat vehement «extremele care vor să adauge crizei o altă criză revenind asupra unor mari alegeri istorice făcute de Naţiune». O aluzie la faptul că unii dintre aceşti «extremişti» ar vrea să repună în cauză, de exemplu, apartenenţa la NATO, «o alianţă care asigură securitatea colectivă şi protejează popoare în contextul în care Rusia masacerază civili în Ucraina» spune şeful statului. Totodată, Macron le-a cerut alegătorilor să-i acorde pe 12 şi 19 iunie «o majoritate puternică şi clară».

Cum reamintesc colegii noştrii francezi de la RFI care îl însoţesc pe preşedinte în deplasările sale electorale, «după o vizită miercuri, în nordul Parisului, mai exact într-un cartier ultrasensibil, pe tema sportului, Macron vrea să arate că nu lasă nimic extremelor, nici de dreapta, nici de stânga».

Miercuri, aflat la Caen, în Normandia, comentând «agitaţia» din tabăra prezidenţială în faţa scorurilor strânse date de sondaje taberei Nupes, Jean-Luc Mélenchon ironizase pe seama «panicii care a cuprins macronia». Liderul Franţei nesupuse l-a atacat direct pe şeful statului dar mai ales a criticat-o vehement pe Elisabeth Borne, prim-ministră şi fostă socialistă – ca şi Mélenchon – pentru trecutul ei în fruntea unor firme de stat şi i-a urat să «se care de la cârma guvernului».

Trebuie spus că prim-ministra Borne era la doar 60 de kilometri de Mélenchon, tot în miting electoral în faţa unei asistenţe, spun martorii, pe jumătate mai puţin numeroasă decât cea a lui Mélenchon de la Caen.

In fine, partidul Republicanii – conservatori- îşi joacă viitorul, supravieţuirea, la aceste legislative. Ziarul Le Figaro notează că în cazul în care partidul prezidenţial nu obţine majoritatea absolută – 289 de deputaţi – atunci Macron va fi constrâns să se alieze – punctual cel puţin – cu dreapta parlamentară. Lucru care i-ar da o vizibilitate acesteia, vizibilitate pe care nu o mai are pe plan naţional unde coaliţia de stânga Nupes şi aliaţii lui Macron ocupă practic tot spaţiul politico-mediatic. In ciuda acetei absenţe din dezbaterea naţională, liderii Republicanilor citaţi de Figaro se declară convinşi că «vor avea, în curând, un rol hotărâtor de jucat».

 
Legislative Franţa: duel la distanţă Macron-Mélenchon