Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: Parchetul cere închisoare pe viaţă, fără posibilitate de eliberare anticipată, contra lui Salah Abdeslam

salah.jpg

Parchetul a cerut închisoare pe viatà incompresibilà contra lui Salah Abdeslam, singurul supravietuitor al atentatelor din 13 noiembrie 2015 si principalul acuzat al procesului.
Parchetul a cerut închisoare pe viatà incompresibilà contra lui Salah Abdeslam, singurul supravietuitor al atentatelor din 13 noiembrie 2015 si principalul acuzat al procesului.
Sursa imaginii: 
BENOIT PEYRUCQ / AFP

La Paris, în faţa Curţii speciale, după trei zile de rechizitoriu, cei trei avocaţi generali ai Parchetului naţional antiterorist (PNAT) au cerut astăzi seară pedepsele pentru cei 20 de acuzaţi – 14 prezenţi, 6 daţi în urmărire - implicaţi în atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris şi Saint-Denis. Atacuri jihadiste soldate cu 130 de morţi şi 400 de răniţi. Verdictul este aşteptat pe 29 iunie.

«Majoritatea pedepselor cerute sunt grele, foarte grele, cu mulţi ani de închisoare» a precizat unul dintre cei trei avocaţi. «Stim foarte bine că închisoarea nu este garanţia unei dezangajări ideologice imediate. Este însă singurul răspuns social acceptabil pentru a proteja societatea» a mai spus Camille Hennetier. În acest sens, Parchetul a cerut déjà Curţii să-i declare vinovaţi pe toţi acuzaţii de toate faptele care le sunt reproşate.

Contra lui Salah Abdeslam, 33 de ani, principalul acuzat şi singurul supravieţuitor al comandourilor care au semănat moartea acum aproape 7 ani la Stade de France, pe terasele cafenelelor pariziene şi în sala Bataclan, avocaţii generali au cerut închisoare pe viaţă cu o perioadă de securitate incompresibilă. O sanţiune rarisimă care face practic iluzorie orice perspectivă de eliberare anticipată sau amenajare a pedepsei.  «I se reproşează fapte extrem de grave. După 6 ani de tăcere, a ales când şi ce să vorbească. O păcăleală. In plus, este convins că nu a ucis pe nimeni. In loc să-şi recunoască rolul major jucat în atentate, a încercat să minimalizeze totul» a mai insistat avocata Hennetier.

Tot închisoare pe viaţă, însoţită de o perioadă incompresibilă de 22 de ani s-a cerut contra lui Mohamed Abrini, al doilea supravieţuitor al «convoiului morţii» şi prieten din copilărie al lui Abdeslam. Belgianul este cel care a însoţit comandourile sinucigaşe la Paris în ajunul atentatelor.

Aceeaşi pedeapsă – închisoare pe viaţă cu 22 de ani incompresibili – s-a cerut şi pentru Mohamed Bakkali, «salafistul care a fost prezent la toate marile etape ale pregătirii atentatelor, a jucat un rol central» spunea al doilea avocat general Nicolas Braconnay.

Contra tunisianul Sofien Ayari şi suedezului Osama Krayem, «doi membri de rang înalt» ai unei celule jihadiste care plănuia un atentat la aeroportul din Amsterdam, PNAT a cerut închisoare pe viaţă şi 30 de ani incompresibili.

Contra restului de acuzaţi prezenţi pedepsele cerute de Parchet variază de la 20 la 5 ani închisoare. Pentru cei judecaţi în lipsă şi care sunt presupuşi morţi dar fără a avea dovada decesului, avocaţii Parchetului au cerut închisoare pe viaţă.

Verdictul este aşteptat pe 29 iunie. Până atunci vor pleda avocaţii tuturor acuzaţiilor.