Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa votează la primul tur al legislativelor (Live text)

vote.jpg

48 de milioane de alegàtori francezi sunt chemati la urne ca sà voteze la primul tur de scrutin al legislativelor.
48 de milioane de alegàtori francezi sunt chemati la urne ca sà voteze la primul tur de scrutin al legislativelor.
Sursa imaginii: 
SAMEER AL-DOUMY/AFP

O lună şi jumătate după prezidenţialele franceze câştigate de Emmanuel Macron, 48 de milioane de alegători francezi sunt chemaţi din nou la urne ca să-i desemneze pe cei 577 de deputaţii ai viitoarei Adunări naţionale. Scrutinul este uninominal majoritar în două tururi. Pentru turul 2, programat peste o săptămână, pe 19 iunie, se califică candidaţii care au obţinut 12,5% din voturile alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Scrutinul este crucial întrucât va determina culoarea politică a viitorului guvern. Rata absenteismului – prezisă la peste 50% - este marea necunoscută a alegerilor. De asemenea, analiştii se întreabă dacă mişcarea prezidenţială "Ensemble!" va reuşi să obţină majoritatea absolută în viitorul parlament sau dacă coaliţia de stânga "Nupes" iniţiată de stângistul Jean-Luc Mélenchon va repune în cauză planurile lui Emmanuel Macron.

18:30

Potrivit partenerului nostru Ipsos/Sopra Steria, absenteismul va atinge cota record de 53%.



Sursa imaginii: 
RFI

17:00

La ora 17 participarea la primul tur este de 39,42%, în scădere cu 1,3 puncte faţă de primul tur al legislativelor din 2017.

De asemenea, participarea este mult mai slabă decât cea de la primul tur al prezidenţialelor de acum două luni când 63,23% dintre alegătoiri merseseră la urne.

16:00

Primul tur al legislativelor este rezumta de presa franceză la un duel între Macron şi Mélenchon. Cotidianul Le Parisien este de părere că «mandatul lui Macron se joacă azi». Revista Marianne e de părere că avem acum «cele mai importante alegeri din ultimii 40 de ani».


Afise electorale de la recentele prezidentiale.
Afise electorale de la recentele prezidentiale.
Sursa imaginii: 
AFP - JOEL SAGET

14:00

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi soţia sa Brigitte au votat la Touquet, staţiune balneară din nordul ţării.

Presedintele francez Emmanuel Macron se pregàteste sà voteze la Touquet, 12 iunie 2022.
Presedintele francez Emmanuel Macron se pregàteste sà voteze la Touquet, 12 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin, Pool via AP

12:00

La ora 12 participarea la primul tur este de 18,43%, în scădere cu aproape un punct faţă de primul tur din 2017.

De asemenea, participarea este mult mai slabă decât cea de la primul tur al prezidenţialelor de acum două luni când 25,48% dintre alegătoiri merseseră la urne.

11:30

Prim-ministra Franţei, Elibeth Borne, a votat şi ea la Vire (Calvados) acolo unde este candidată.


Sursa imaginii: 
Twitter/@Elisabeth_Borne

A votat la Hénin-Beaumont şi Marine Le Pen, lidera extremei drepte din RN.

Marine Le Pen a votat în fieful ei electoral din Hénin-Beaumont, 12 iunie 2022.
Marine Le Pen a votat în fieful ei electoral din Hénin-Beaumont, 12 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Michel Spingler

Jean-Luc Mélenchon a votat la Marsilia, fieful său electoral unde însă nu se mai prezintă la deputăţie.

11:00

Jordan Bardella, preşedintele Reuniunii naţionale (RN - extrema dreaptă) a votat la Saint-Denis, în periferia nordică a Parisului.

10:30

15 miniştri din actualul guvern sunt candidaţi. În caz de înfrângere, ei vor fi nevoiţi să părăsească executivul de la Paris, potrivit unei reguli impuse de Emmanuel Macron.

10:00

Dintre personalităţile politice de prim rang, ex-premierul Edouard Philippe, primar de Le Havre, a fost primul care a votat în comuna sa.

9:30

Ultimele sondaje de opinie, publicate vineri, dau alianţei prezidenţiale Ensemble! Cei mai mulţi deputaţi dar nu neapărat şi majoritatea absolută de 289 de mandate din 577. În cazul în care Emmanuel Macron nu ar obţine această majoritate absolută, atunci el va trebui să se alieze cu alte grupuri parlaemntare pentru a-şi putea impune proiectele de lege.

În cazul foarte puţin probabil ca alianţa Nupes a stângistului Jean-Luc Mélenchon să obţină majoritatea absolută, şeful statului, constrâns la o coabitare, nu ar mai avea practic nicio putere cu excepţia politicii externe.

9:00

Absenteismul ridicat ar putea fi arbitrul acestui prim tur extrem de incert. Ultimele sondaje dădeau alianţa prezidenţială Ensemble! umăr la umăr cu coaliţia Nupes a stângistului Jean-Luc Mélenchon. O coaliţie din care fac parte mişcarea Franţa nesupusă, ecologiştii, comuniştii şi socialiştii francezi.

Extrema dreapta – partidul Reuniunea naţională (RN) a lui Marine Le Pen şi Reconquête! a lui Eric Zemmour – nu poate pretinde la scoruri importante şi va plăti scump preţul diviziunilor sale.

În fine, conservatorii din partidul Republicanii ar putea fi marii perdanţi ai acestui scrutin. Candidata lor la recentele prezidenţiale, Valérie Pécresse, a cules mai puţin de 5% din sufragii.

8:30

Absenteismul ar putea bate recordul naţional de când s-a instaurat, în 1958, scrutinul uninominal în două tururi. Potrivit celor mai recente sondaje, doar 46% dintre alegători ar urma să voteze azi, cu trei puncte mai puţin decât la precedentul prim tur de scrutin din 2107.

8:00 (ora Parisului)

Secţiile de votare şi-au deschis porţile la 8 dimineaţa în Franţa metropolitană. În majoritatea comunelor ele se vor închide la ora 18. Doar în oraşele mari precum Marsilia, Bordeaux, Lille şi în capitala Paris, alegătorii pot vota până la ora 20, oră la care se vor publica şi primele estimări.

Peste 6.300 de candidaţi sunt în cursă pentru a cuceri unul din cele 577 de mandate de deputat.