
Special Paris
Legislative Franţa: coaliţia de stânga Nupes, umăr la umăr cu alianţa prezidenţială Ensemble! (estimări)
forces-en-presence-21h37-fr.png

Francezii au vrut să reechilibreze rezultatul prezidenţialelor. Alianţa de stânga a reuşit să atragă voturi şi să pozeze pe post de alternativă electorală.
Nupes – Noua uniune populară, ecologică şi socială - alianţă de stânga ce cuprinde Franţa nesupusă a lui Jean-Luc Mélenchon, iniţiatorul acestei alianţe dar şi socialiştii, comuniştii şi ecologiştii francezi – a ajuns umăr la umăr cu Ensemble ! – coaliţia majorităţii prezidenţiale create în jurul partidului prezidenţial LREM – în curând Renaissance – al centriştilor lui François Bayrou din MoDem şi mişcarea Horizons a fostului premier Edouard Philippe. Nupes totalizează circa 25,6% din sufragii iar Ensemble ! vreo 25,2% potrivit estimărilor institului Ipsos/Sopra Steria.
Din cauza sistemului electoral şi în urma turului doi de duminica viitoare, majoritatea prezidenţială din jurul lui Emmanuel Macron ar urma să obţină între 255 şi 295 de mandate. Cu alte cuvinte, majoritatea absolută de 289 de deputaţi dintr-un total de 577 nu este pentru moment asigurată. Alianţa Nupes este creditată duminica viitoare cu 150—190 de mandate de deputaţi.
RN – Reuniunea naţională – extrema dreaptă a lui Marine Le Pen, a atras 19,1% din sufragii şi ar obţine între 20 şi 45 de deputaţi în viitorul hemiciclu. De notat că Le Pen a ieşit în frunte după primul tur cu 55% din sufragii în circumscripţia ei din nordul Franţei dar din cauza absenteismului record, alegătorii vor trebuie să revină la vot peste o săptămână.
Reconquête! mişcarea polemistului extremist de dreapta Eric Zemmour nu a atras decât 4,1 procent. Zemmour a fost eliminat încă din primul tur de scrutin în departamentul Var unde se prezenta. A fost eliminat din primul tur şi Jean-Michel Blanquer, fostul ministru al Educaţiei în timpul primului mandat al lui Emmanuel Macron.
In fine, conservatorii din partidul Republicanii au obţinut 11,4% din sufragii şi sunt creditaţi cu 50-80 de aleşi duminica viitoare.

De notat că prim-ministra Elisabeth Borne s-a calificat uşor pentru turul doi de scrutin fiind în balotaj favorabil peste o săptămână. «Chem toate forţele republicane să se adune în jurul candidaţilor noştri. Valorile noastre – libertate, egalitate, fraternitate şi laicitate – sunt în joc» a spus lidera guvernului de la Paris.
Absenteismul, practic 53% din electorat, un record la acest tip de scrutin, este un semnal grav pentru democraţia franceză, au estimat mai toţi liderii şi analiştii politici. Începând cu Elisabeth Borne care a declarat că «prima noastră datorie colectivă este să facem ca absenteismul să diminueze».
Printre reacţiile politice ale serii electorale să o notăm pe cea a lui Jean-Luc Mélenchon. Liderul mişcării Franţa nesupusă şi iniţiatorul coaliţiei Nupes, e de părere că «partidul prezidenţial este învins. Pentru prima dată în istoria celei de-a 5-a Republici un preşedinte reales nu reuşeşte să obţină o majoritate absolută la legsilativele care urmează. In consecinţă, îi chem pe compatrioţii noştri să dea buzna în urne» a mai spus stângistul.
Extremista de dreapta şi recent învinsa la prezidenţiale, Marine Le Pen, speră să obţină «un grup foarte important» în viitorul parlament.
Christian Jacob, preşedintele partidului Republicanii, estimează că partidul său va fi «în poziţie de forţă pentru a face ca lucrurile să se mişte» şi cheamă alegătorii «să nu mai dea la turul doi nicio voce extremelor.»
Eric Zemmour, polemistul extremist de dreapta şi fost candidat la prezidenţiale a fost eliminat încă din primul tur, îi cheamă pe francezi să lupte mai departe. «Macron şi Mélenchon nu sunt decât faţetele aceleaşi monezi» a mai spus învinsul.