Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa franceză despre legislative: Mélenchon şi-a câştigat pariul, grav revers pentru Macron. Coaliţia de stânga va fi principala forţă de opoziţie

legislative.jpg

Duminicà 12 iunie s-a derulat în Franta primul tur al legislativelor.
Duminicà 12 iunie s-a derulat în Franta primul tur al legislativelor.
Sursa imaginii: 
REUTERS - STEPHANE MAHE

O lună şi jumătate după scrutinul prezidenţial în urma căruia Emmanuel Macron a fost reales pentru un al doilea mandat, duminică a avut loc în Franţa primul tur de scrutin al legislativelor. In urma numărării voturilor, coaliţia majorităţii prezidenţiale Ensemble ! a cules 25,75% din sufragii şi a ajuns astfel  în frunte cu un mic avans de 0,1% faţă de coaliţia stângii Nupes care a obsţinut 25,66%. Pe locul trei se clasează extrema dreaptă Reuniunea naţională cu 18,7% din voturi. Cum comentează presa franceză aceste rezultate?

Libération, ziar de centru-stânga, este de părere că «Jean-Luc Mélenchon, fostul candidat la prezidenţiale şi lider al mişcării Franţa nesupusă, şi-a câştigat pariul. În schimb perspectiva de a-l vedea coabitând cu şeful statului nu este credibilă. Ce este însă posibil este ca preşedintele să nu dispună decât de o majoritate relativă în viitorul parlament dar asta depinde de dinamica dintre cele două tururi. Nupes – Noua uniune populară, ecologică şi socială pusă pe picioare de Mélenchon cu socialiştii, ecologiştii şi comuniştii francezi, are puţine rezerve de voturi pentru tururl doi spre deosebire de Emmanuel Macron care poate conta pe electoratul conservator al partidului Republicanii sub nasul cărui îi va flutura cârpa roşie Melenchon. Nupes nu va putea conta decât pe absenteişti, în mare parte originari din rândul claselor populare» conchide Libération.

Cotidianul comuniştilor francezi, l’Humanité, salută «dinamica uniunii de stânga. Nupes se poate déjà lăuda că a devenit principala forţă de opoziţie».

La Croix, ziar catolic, reaminteşte că «elanul a dispărut. Mecanismul celei de-a 5-a Republici care făcea că automat alegătorii îi dădeau preşedintelui ales o majoritate parlamentară confortabilă, s-a stricat. Jean-Luc Mélenchon a reuşit să coalizeze stânga într-o uniune barocă cu parteneri foarte diferiţi. Rezultatul este că la doar câteva săptămâni după ce l-au reales pe Macron, o parte importantă de francezi şi-au dat acum voturile unui program economic, social şi european complet opus celui promovat de preşedintele Republicii» mai scrie cotidianul catolic.

Printre ziarele de dreapta să spicuim din editotialul din Le Figaro care ne prezice «o majoritate meschină pentru Macron. Rezultatul de duminică este un grav revers pentru preşedinte. Încercând să adoarmă toată campania, prin calcul tactic sau ezitare strategică, el nu a făcut decât să dea apă la moară absenteismului şi să omoare în faşă dinamica în favoarea sa pe care ar fi putut-o crea prezidenţialele de acum douăluni. Rezultatul este că tabăra sa pierde teren – o premieră – iar Jean-Luc Mélenchon profită de situaţie pentru a se impune ca adevărat învingător politic ale acestor alegeri. Ar urma deci să intre în viitorul parlament vreo o sută de aleşi ai Franţei nesupuse printre care unii sunt antisemiţi, alţii islamişti sau anti-Charlie – pe scurt, un cortegiu îngrijorător de geloşi sociali, nebuni economici, violenţi verbali şi cu resentimente politice» conchide Le Figaro.

În fine, ziarul liberal l’Opinion constată că «strategia lui Jean-Luc Melenchon a funcţionat. Stânga, inclusiv versiunea sa cea mai extremistă, va fi adversarul numărul unu al lui Emmanuel Macron. Si mai grav, ea are şanse serioase să-l poată împiedica pe şeful statului să obţină majoritatea absolută de care are nevoie ca să-şi aplice în viitorii 5 ani politica promisă».

 
Presa franceză despre legislative: Mélenchon şi-a câştigat pariul, grav revers pentru Macron. Coaliţia de stânga va fi principala forţă de opoziţie